EkologiskVeganHållbart valMindre socker
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

Årgång:

2021

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

Frankrike


125,00 kr

Systembolaget nr:

215101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel

Produktion

Druvorna till detta vin kommer från gamla stockar som växer i ekologiska vingårdar i Vaucluse och Gard Rhodanien. De olika vingårdarna har olika förutsättningar vad det gäller topografi, mikroklimat och med olika jordmåner. Dessa är kalkhaltig lerjord, rullsten, lerblandad kalksten och sandjord. Tio procent av vinet har lagrats på ekfat.

Passar till

Ett fruktigt och trevligt vin som klarar sig utmärkt på egen hand, men har också en mycket god samvaro tillsammans medelkraftiga och lite kraftigare rätter på kött, fågel eller grönsaker. Varför inte servera en lammytterfilé med gräddstuvad svartrot och rödvinssås som fått en liten touch av hallonvinäger.

LammNötköttKryddstark matVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.Detta är ett klimatsmart val eftersom den kommer i en lättviktsflaska.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

215101

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Grenache

Lagring

Detta vin går utmärkt att avnjutas idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.