Baklava Cheesecake - med filodeg.

Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!

Baklava Cheesecake
Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

2741

130,00 kr


logo

10 bitar

logo

2 h 0 min

Gillar du baklava och cheesecake? Nu kan du njuta av båda samtidigt! Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten som passar alldeles utmärkt till en frasig filodeg. Receptet är hämtat ur kokboken "Diadonnas balkanmat".

Nötkross:

Ingredienser

  • 180 g valnötter

  • 3 msk socker

  • ½ tsk malen kanel

Gör så här

    1. Sätt ugnen på ­175 grader. Börja med att mixa nötterna och blanda med socker och kanel.

Fyllning:

Ingredienser

  • 600 g cream cheese

  • 4 ägg

  • 2 dl crème fraiche

  • 1­ ½ dl socker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • några droppar pressad citron

Gör så här

    1. Gör fyllningen. Vispa ihop cream cheese, ägg och crème fraiche.

    2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.

Botten:

Ingredienser

  • 75 g smör

  • ca 10 ark filodeg

Gör så här

    1. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om filodegen snabbt får färg. Cheesecaken är klar och ska tas ut ur ugnen när fyllningen stelnat men fortfarande är dallrig i mitten.

    2. Låt svalna helt i formen och ställ in i kylen i minst ­timme.

Sirap:

Ingredienser

  • ½ dl flytande honung

  • ½ dl vatten

  • ½ dl socker

  • 2 msk pressad citron

Gör så här

    1. Gör sirapen medan cheesecaken svalnar. Koka upp honung, vatten och socker. Tillsätt citronsaften och låt sjuda i ca 5 minuter. Låt sirapen svalna.

    2. Ringla sedan lite på cheesecakefyllningen och pensla filodegskanterna med sirapen.

    3. Toppa med det sparade nötkrosset.

Vintips till Baklava Cheesecake:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Till Diadonnas Baklava cheesecake passar ett glas Nederburg Noble Late Harvest perfekt. Vinet har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persikaoch en balanserad syra och lång söt eftersmak.