Bananbröd med smörkolasås.
Har du mogna bananer över? Baka Lotta Lundgrens bananbröd som serveras med en len smörkolasås och om man vill - en kula vaniljglass till.
Har du mogna bananer över? Baka Lotta Lundgrens bananbröd som serveras med en len smörkolasås och om man vill - en kula vaniljglass till.
Bananbröd (ca 8-10 bitar)
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 mogna bananer
3 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Gör så här
Värm ugnen till 175°C.
Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.
Tillsätt sirap och fint slantade bananer och vispa till slät smet.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.
Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås
Ingredienser
2 ½ dl socker
90 g smör
1 ¼ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här
Ta fram en medelstor kastrull. Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen. Värm på strax över medelvärme.
När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut. Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.
När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.
Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.
Dryck som passar till Lottas bananbröd:
Recept: Lotta Lundgren
Kroppkakor med hasselnötssmör och rårörda lingon.
Lotta Lundgrens recept på delikatesskroppkakor kommer från boken "Laga mig". Fyllda med rimmat sidfläsk, frasigt stekta och serveras med hasselnötssmör.
Läs mer »