Bananbröd med smörkolasås.

Har du mogna bananer över? Baka Lotta Lundgrens bananbröd som serveras med en len smörkolasås och om man vill - en kula vaniljglass till.

Lotta Lundgrens bananbröd med smörkolasås
Don Papa Rum

Don Papa Rum

Filippinerna

Systembolaget nr:

8856701

495,00 kr


logo

8-10

Har du mogna bananer över? Baka Lotta Lundgrens bananbröd som serveras med en len smörkolasås och om man vill - en kula vaniljglass till.

Bananbröd (ca 8-10 bitar)

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt

  • 1 dl socker

  • 2 ägg

  • 1 dl ljus sirap

  • 3 mogna bananer

  • 3 ½ dl vetemjöl

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1 tsk kryddnejlika, malen

  • 1 tsk bakpulver

  • ½ tsk salt

Gör så här

    1. Värm ugnen till 175°C.

    2. Vispa smör och socker luftigt med elvisp.

    3. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.

    4. Tillsätt sirap och fint slantade bananer och vispa till slät smet.

    5. Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.

    6. Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

    7. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.

    8. Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.

Smörkolasås

Ingredienser

  • 2 ½ dl socker

  • 90 g smör

  • 1 ¼ dl vispgrädde

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

    1. Ta fram en medelstor kastrull. Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen. Värm på strax över medelvärme.

    2. När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut. Rör absolut inte runt i sockret.

    3. Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.

    4. När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!

    5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.

    6. Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.

Dryck som passar till Lottas bananbröd:

Don Papa Rum

495,00 kr


Till Lottas bananbröd passar denna rom som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt. Här finns tydliga exotiska toner som gifter sig väl med banan och smörkola.

Recept: Lotta Lundgren