Chokladtårta med rom- och chokladkräm.

Här har Linnéa gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom.

Chokladtårta med El Dorado Rom
Takamaka St. André Extra Noir Rum

Takamaka St. André Extra Noir Rum

Seychellerna

Systembolaget nr:

85481

499,00 kr


logo

0 h 55 min

Finns det något som andas Alla hjärtans dag mer än choklad, blommor och jordgubbar? Jag tror inte det va!? Här har jag gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom. Jag älskar kombinationen av choklad och rom, så gott! Gör gärna själva tårtan dagen innan och låt den vila i kylen över natten för att sedan dekorera den precis innan den ska serveras. Detta för att blommorna och jordgubbarna ska hålla sig fina.

Chokladbotten:

Ingredienser

  • 2 dl mjölk

  • 1,5 dl kakao

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 150 g mjukt smör

  • 2 ägg

  • 3 dl mjöl

  • 1 knivsudd vaniljpulver

  • 1,5 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Värm mjölken tillsammans med kakao och 1/2 dl av sockret.

    2. Vispa smör och resterande sockermängd (1 dl) pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa.

    3. Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda i det växelvis med den varma mjölken i smörblandningen. Rör om väl.

    4. Häll upp smeten i en 15 cm bred, rund form klädd med bakplåtspapper.

    5. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills chokladbotten är klar.

    6. Låt svalna helt på galler. Skär av ”toppen” så du får en jämn yta på kakan. Dela kakan horisontellt i tre delar.

Rom- och chokladkräm:

Ingredienser

  • 3 dl grädde

  • 200 g mjölkchoklad

  • 2-3 msk Takamaka St. André Extra Noir Rum

Gör så här

    1. Värm grädden i en kastrull, OBS! Den får inte koka.

    2. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner i den varma grädden. Rör tills all choklad har smält.

    3. Smaka av med rom (ca 2-3 msk).

    4. Ställ blandningen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan till en slät, tjock kräm med hjälp av elvisp.

Chokladganache till dekoration:

Ingredienser

  • 1 1/2 dl grädde

  • 200 g mörk choklad

  • 1 msk smör

Gör så här

    1. Häll grädden i en kastrull och värm upp. Låt sedan chokladen sakta smälta i den varma grädden.

    2. Ha i en klick smör och rör tills du har en smidig och glansig chokladkräm.

Dekoration:

Ingredienser

  • frysta hallon

  • chokladkulor

  • jordgubbar

  • vit choklad

  • blommor

Gör så här

    1. Lägg en av dina tre tårtbottnar på ett tårtfat. Lägg på ett lager frysta hallon.

    2. Bred ut ett lager av chokladkrämen.

    3. Lägg på ytterligare en botten. Lägg på hallon och chokladkräm.

    4. Lägg på den sista bottnen och bred ett tunt lager chokladkräm runt tårtan. Låt tårtan stå kallt i cirka en timme.

    5. Ta sedan ut tårtan och bred ett sista lager chokladkräm runt om hela tårtan. Låt stå kallt en timme till.

    6. Häll med hjälp av en sked, en liten klick av chokladganachen med jämna mellanrum över den kylda tårtan. Bred sedan ett lager av ganachen över hela tårtan.

    7. Dekorera tårtan med chokladkulor, jordgubbar, blommor och mera chokladkulor. Riv slutligen över lite vit choklad.

Takamaka St. André Extra Noir Rum

499,00 kr


I chokladkrämen används den här mörka, fylliga rommen från Seychellerna som bidrar med sina tropiska inslag och kryddighet från fransk ek och söta toner av vanilj från bourbonfat.

Recept: Linnéa Seidel

Takamaka Seychelles Series

Takamaka


Takamaka är rom från Seychellerna. Varje flaska är fylld med känslan av deras 115 öar, folket där och deras hantverk.

Läs mer »