Dessert med päron - en hyllning till hösten.

Folk o folks dryckesexpert Mats Claësson bjuder här på ett underbart läckert recept på en dessert med päron som marinerats i vitt vin och bakat under ett täcke av mandelkräm.

Dessert med päron till ett sött dessertvin.
logo

4

logo

0 h 30 min

Folks o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med ädla drycker i hela sitt yrkesverksamma liv. Efter nästan 40 års erfarenhet där drycken och maten alltid funnits i centrum är han idag en av Sveriges mest erfarna utbildare inom konsten att kombinera mat och vin.

Nu har Mats, som faktiskt började sin bana som kock, skräddarsytt en dessert på svenska päron till det ljuvligt söta vinet från Loire Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015.

Dessert med päron:

Ingredienser

 • 4 päron

 • 150 g mandelsmör

 • 100 g smör eller margarin

 • 1 dl socker

 • 2 ägg

 • torrt vitt vin

Gör så här

  1. Skala päronen, dela i 4 delar och ta ur kärnhuset.

  2. Lägg päronen i en plastpåse och marinera i torrt vin i några timmar eller över natten.

  3. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt äggulorna och mandelsmöret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten.

  4. Lägg päronklyftorna i en lätt smord ugnsfast form. I en storlek så att alla klyftorna får precis plats på botten av formen. Bred över smeten.

  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

  6. Serveras lätt avsvalnad med lättvispad grädde.

Vin till pärondesserten:

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

149,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.

Recept: Mats Claësson