Klassisk argentinsk Chimichurri till grillmiddagen.
folk o folk har plockat fram ett favoritrecept på Chimichurri – den kryddstarka såsen från Sydamerika.
Läs mer »Flavia ger här sitt bästa recept på delikatessen Empanadas. Servera dessa tillsammans med en god salsa och ett glas gott vin.
Vår medarbetare Flavia, som ursprungligen kommer från Argentina, ger här sitt bästa recept på empanadas. Dessa degknyten med fyllning kan liknas vid piroger och i Argentina har nästan alla sitt eget familjerecept. Servera dessa empanadas tillsammans med en god salsa och ett glas gott vin.
200 g rumstempererat smör
ca 8 dl mjöl
2 tsk salt
ca 2 dl kokande vatten
Häll upp mjölet i en bakbunke och häll på lite salt.
Lägg smöret i småbitar i mitten och häll på det kokande vattnet.
Blanda allt, använd en gaffel i början och sedan kan degen knådas ihop med händerna.
Kavla ut degen tills den blir ca 2-2,5 mm tjock. Ta ut rundlar på ca 13 cm i diameter (använd ett lock eller kopp).
500 g köttfärs
2 hackade gula lökar
ca 2 tsk spiskummin
1 msk oregano
en nypa cayennepeppar
ca 10-12 st gröna hackade oliver
2 hårdkokta hackade ägg
3 tsk socker
salt
Stek den hackade löken i en medelstor kastrull.
Lägg i köttfärsen och fortsätt steka tills köttet är genomstekt. Rör sedan i alla kryddor.
Blanda till sist i de hackade oliverna och äggen. Låt fyllningen svalna.
Lägg på fyllning i mitten på varje rundel och pensla halva kanten med vatten.
Vik ihop kanterna mot varandra och nyp ihop degen.
Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills dina empanadas fått en fin färg.
85,00 kr
Ett friskt och aromatiskt vin med inslag av päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken är trevlig med en viss fruktsötma som balanseras väl med vinets fräscha syra. Passar riktigt bra till dessa empanadas!
folk o folk har plockat fram ett favoritrecept på Chimichurri – den kryddstarka såsen från Sydamerika.
Läs mer »En argentinsk rätt som kan liknas vid en dubbelbottnad pizza med fyllning emellan. Här blev det skinka, ost och lök. Sedan toppas allt med mera ost och lök.
Läs mer »Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina.
Läs mer »Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?
Läs mer »