Fiskgryta med dill och räkor.

Fira in helgen med en underbar fiskgryta med lyxiga räkor och en sås med både grädde och vitt vin. Vi tackar inte nej till detta!

Fiskgryta med dill och räkor.
Château Bonnet Blanc

Château Bonnet Blanc

Frankrike

Systembolaget nr:

4151

109,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Fiskgryta med dill och räkor, där har du svaret på vad ni ska äta ikväll! Lättlagad och enkel att variera efter kylskåpets innehåll och dina smaklökar.

Ha i små bitar av okokt palsternacka eller potatis, strimla lite fänkål och stek med purjolöken. Smaka upp med saffran – eller låt bli. Byt ut hälften av torsken mot lax eller annan fisk. Ja, fantasin är den som sätter gränser här. Men sanningen är att en god fiskgryta passar året om och behöver inte vara mer avancerad än så här.

Vill du ha en lite krämigare gryta? Red av med lite maizena utrört i vatten som får sjuda med fisken.

Linnéa

Fiskgryta med dill och räkor:

Ingredienser

  • 2 morötter

  • 10 cm purjolök

  • 1 nypa torkad chili

  • 1 msk smör

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 msk hummerfond

  • 2 dl vitt vin

  • 3 dl grädde

  • 1 msk finhackad färsk dill

  • 600 g torsk

  • ca 200 g skalade räkor

  • salt

  • salladsärtor

  • färsk dill

  • krasse

Tillbehör:

  • 1 citron

  • mjukt bröd

Gör så här

    1. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Strimla purjolöken fint. Stek detta i lite smör tillsammans med en gnutta torkad chili i en gryta under ca 3 minuter.

    2. Tillsätt tomatpuré, hummerfond, vitt vin och grädde. Låt allt koka under lock tills morötterna mjuknat.

    3. Tillsätt finhackad dill. Skär torsken i bitar och lägg i den i grytan. Låt den sjuda med i ca 3 minuter. Ha i räkor och rör om. Smaka av med lite salt om det behövs.

    4. Toppa med salladsärtor, krasse och färsk dill. Servera ett gott bröd och några citronklyftor till.

Vintips till fiskgrytan:

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


En vit Bordeaux av druvorna sauvignon blanc och semillon passar utmärkt till den här fiskgrytan. Doften är fruktig och aromatisk med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk.

Recept: Linnéa Seidel