Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad.

Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.

Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad
CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

Tyskland

Systembolaget nr:

53600

79,00 kr


Själva fisken blir genomkokt på bara några minuter och ska därför inte läggas i förrän i slutet av kokningen. Lägg gärna det rostade brödet i soppan så det får suga upp lite av vätskan någon minut innan servering. Det kan också vara gott med lite aioli eller majonnäs till.

Receptet kommer från Niklas Ekstedts kokbok Ekstedt Hemma.

Ingredienser

  • 300 gram potatis

  • 1 fänkål (ta även med lite av fänkålsdillen om den sitter kvar)

  • salt

  • 1 msk äppelcidervinäger (alt. ättika eller vitvinsvinäger)

  • 5 msk olivolja

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk fänkålsfrön

  • 1½ dl torrt vitt vin

  • 3 dl hönsbuljong (alt. grönsaksbuljong)

  • 4 dl tomatjuice

  • 400–600 gram fisk (torsk, lax, kolja, sej)

  • 2 dl delade cocktailtomater eller klyftade valfria tomater

  • 4 skivor rostat bröd

Gör så här

    1. Koka potatisen.

    2. Skiva fänkålen (kan även bytas ut till spetskål) tunt, tillsätt 1 tsk salt och knåda ihop med händerna tills den mjuknar. Blanda i vinäger och 4 msk olja.

    3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i 1 msk olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt fänkålsfrön och vitt vin, koka på hög värme tills endast hälften av vätskan kvarstår. Tillsätt buljong och tomatjuice och koka 10 minuter.

    4. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan, koka vidare cirka 2–3 minuter tills fisken är genomkokt. Dra av från värmen och lägg i tomat och klyftad potatis. Smaka av med salt.

    5. Servera soppan med fänkålssalladen och rostat bröd.

Vin till fisksoppa

Till Ekstedts fisksoppa rekommenderar vi denna hyllade riesling.

Vinbanken skriver: "Ett vin som överraskar med sin fräschhet och sina tydliga citrustoner. En ny årgång av det här klassiska vinet som bjuder på oerhört mycket vin för pengarna." Vinet förärades en guldmedalj och 86p. av Gilbert & Gauillard och Boxtoppen ger den omdömet “Charmant ekologisk tysk riesling med brett användningsområde!” och ger vinet 4 av 5.

CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

79,00 kr


Torr och krispig riesling med hög friskhet så den går bra ihop med syrlig mat, men även till maträtter med en hel del sälta. I den generösa smaken finns solmogen citron, gråpäron, litet stänk av mango och ananas, och ett långt, nyanserat och mycket friskt avslut, där mineraliteten kommer igen.