Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad.

Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.

Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

Frankrike

Systembolaget nr:

5638301

89,00 kr


By.Ott Rosé

By.Ott Rosé

Frankrike

Systembolaget nr:

9030601

209,00 kr


Själva fisken blir genomkokt på bara några minuter och ska därför inte läggas i förrän i slutet av kokningen. Lägg gärna det rostade brödet i soppan så det får suga upp lite av vätskan någon minut innan servering. Det kan också vara gott med lite aioli eller majonnäs till.

Receptet kommer från Niklas Ekstedts kokbok Ekstedt Hemma.

Ingredienser

  • 300 gram potatis

  • 1 fänkål (ta även med lite av fänkålsdillen om den sitter kvar)

  • salt

  • 1 msk äppelcidervinäger (alt. ättika eller vitvinsvinäger)

  • 5 msk olivolja

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk fänkålsfrön

  • 1½ dl torrt vitt vin

  • 3 dl hönsbuljong (alt. grönsaksbuljong)

  • 4 dl tomatjuice

  • 400–600 gram fisk (torsk, lax, kolja, sej)

  • 2 dl delade cocktailtomater eller klyftade valfria tomater

  • 4 skivor rostat bröd

Gör så här

    1. Koka potatisen.

    2. Skiva fänkålen (kan även bytas ut till spetskål) tunt, tillsätt 1 tsk salt och knåda ihop med händerna tills den mjuknar. Blanda i vinäger och 4 msk olja.

    3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i 1 msk olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt fänkålsfrön och vitt vin, koka på hög värme tills endast hälften av vätskan kvarstår. Tillsätt buljong och tomatjuice och koka 10 minuter.

    4. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan, koka vidare cirka 2–3 minuter tills fisken är genomkokt. Dra av från värmen och lägg i tomat och klyftad potatis. Smaka av med salt.

    5. Servera soppan med fänkålssalladen och rostat bröd.

Vintips till fisksoppan

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Vinet passar fint till grillad fisk, kycklingrätter, säsongens sallader eller en chèvre chaud. Rosévinet klarar även lite hetta som exempelvis finns i asiatiska rätter.

By.Ott Rosé

209,00 kr


By.Ott Rosé är ett bärigt, ungdomligt och mycket friskt rosévin med inslag av smultron, örter, hallon, vattenmelon, rabarber och blodgrapefrukt. Serveras kylt som sällskapsdryck, men passar även fint till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Recept: Niklas Ekstedt