Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad.

Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.

Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

Frankrike

Systembolaget nr:

5638301

89,00 kr


Domaine De La Rouvière Rosé

Domaine De La Rouvière Rosé

Frankrike

Systembolaget nr:

5211901

121,00 kr


Själva fisken blir genomkokt på bara några minuter och ska därför inte läggas i förrän i slutet av kokningen. Lägg gärna det rostade brödet i soppan så det får suga upp lite av vätskan någon minut innan servering. Det kan också vara gott med lite aioli eller majonnäs till.

Receptet kommer från Niklas Ekstedts kokbok Ekstedt Hemma.

Ingredienser

  • 300 gram potatis

  • 1 fänkål (ta även med lite av fänkålsdillen om den sitter kvar)

  • salt

  • 1 msk äppelcidervinäger (alt. ättika eller vitvinsvinäger)

  • 5 msk olivolja

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk fänkålsfrön

  • 1½ dl torrt vitt vin

  • 3 dl hönsbuljong (alt. grönsaksbuljong)

  • 4 dl tomatjuice

  • 400–600 gram fisk (torsk, lax, kolja, sej)

  • 2 dl delade cocktailtomater eller klyftade valfria tomater

  • 4 skivor rostat bröd

Gör så här

    1. Koka potatisen.

    2. Skiva fänkålen (kan även bytas ut till spetskål) tunt, tillsätt 1 tsk salt och knåda ihop med händerna tills den mjuknar. Blanda i vinäger och 4 msk olja.

    3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i 1 msk olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt fänkålsfrön och vitt vin, koka på hög värme tills endast hälften av vätskan kvarstår. Tillsätt buljong och tomatjuice och koka 10 minuter.

    4. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan, koka vidare cirka 2–3 minuter tills fisken är genomkokt. Dra av från värmen och lägg i tomat och klyftad potatis. Smaka av med salt.

    5. Servera soppan med fänkålssalladen och rostat bröd.

Vintips till fisksoppan

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Vinet passar fint till grillad fisk, kycklingrätter, säsongens sallader eller en chèvre chaud. Rosévinet klarar även lite hetta som exempelvis finns i asiatiska rätter.

Domaine De La Rouvière Rosé

121,00 kr


Domaine De La Rouvière Rosé har en attraktiv doft som för tankarna till blodgrapefrukt, färska och semitorkade hallon, citronmeliss och ett stråk av färska blommor. Smaken är trevligt fruktig med inslag av solmogna röda bär, torkade hallon, apelsinskal, färska örter och en nätt spets av blommor och fänkål.

Recept: Niklas Ekstedt