Mustig älggryta med rotfrukter, lingon och stekt svartkål.
I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Läs mer »Linnéa har tillagat en riktig helgklassiker. Här bjuds det på flankstek i ugn, rostade rotfrukter och en härlig rödvinssås. Avnjuts allra bäst med ett glas rött.
Flankstek är en sådan där köttdetalj jag lätt glömmer bort, men varje gång jag tillagar tänker att det här måste jag göra oftare. Det går fort och blir alltid så gott. Idag har den tillagats i ugn och fick sedan fint sällskap av rostade rotfrukter och en fantastisk rödvinssås. Trixet med att få till den där goda rödvinssåsen är att vispa ur stekpannan du tillagat köttet i med lite vatten. Den goda stekskyn tar såsen till en ny nivå- jag lovar!
Kom ihåg att flankstek ska skäras tvärs över fiberriktningen. Flankstek kan skäras upp i riktigt tunna skivor- perfekt att göra en god smörgås av, eller gott i en sallad. Men till sås och potatis föredrar jag något tjockare skivor, men det är ju helt en smaksak. Jag använder en stekpanna som tål att stå i ugnen att tillaga köttet i. Då behöver jag inte flytta över köttet till en ugnsfast form. Det spar både disk och ger en bättre smak åt skyn.
1/2 dl olja
2 dl rött vin
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja
ca 600 g flankstek
salt & svartpeppar
Blanda ihop olja, rödvin, finhackad lök, vitlök samt finhackad persilja och häll marinaden i en platspåse. Lägg i köttet. Låt marinera i rumstemperatur i 2 timmar, gärna längre om du har tiden.
Hetta upp en ugnsfast stekpanna med smör. Bryn köttet på båda sidor. Stick i en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 125°C och tillaga köttet tills det får en innertemperatur till 52°C.
Tag ut och låt vila minst 10 minuter under folie. Skär köttet tvärs över fiberriktningen, strö över lite finhackad persilja och salt.
OBS! Diska ej ur pannan.
200 g potatis
200 g morötter
400 g pumpa
olja
salt
Medan köttet marineras, skär rotfrukterna i jämna bitar och fördela ut i en ugnsfast form. Ringla över olja och salt.
Rosta rotfrukterna i 200°C i cirka 45-50 minuter eller tills de mjuknat helt och börjar få yta.
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
3 dl rött vin
3 dl vatten
sky från köttet
3 msk oxfond
1 1/2 msk majsstärkelse
salt & svartpeppar
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, socker och vin. Låt allt koka upp.
Ha i vattnet i stekpannan du tillagat köttet i, värm upp vatten och vispa ur stekpannan med en visp. Sila skyn och häll i den i såskastrullen. Tillsätt oxfond och låt såsen koka i cirka 10 minuter.
Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp tills den tjocknar. Smaka av såsen med salt, peppar och ev mer socker.
89,00 kr
Vinet har en trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
Recept: Linnéa Seidel
I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Läs mer »Linnéa bjuder på en härligt krämig pasta med tärnad aubergine, karamelliserad lök och entrecôte som passar riktigt bra till ett mulligt rött vin.
Läs mer »Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!
Läs mer »