Fransk cassoulet med kyckling och bacon.

En typisk fransk bondgryta à la "man tager vad man haver". I det här fallet hade vi kyckling, korv och bacon och en massa goda örter och grönsaker.

Cassoulet med kyckling och bacon.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

6267

289,00 kr


logo

6

logo

1 h 0 min

Cassoulet, en maträtt med rötterna i södra Frankrike. Från början en gryta där man tager lite av vad man haver hemma – med bönor och lokala kryddiga korvar och kött som bas. Sedan kan det kött man råkar ha tillgång till variera: Lamm, anka, nötkött eller som här: Kyckling.

En gryta med kyckling i behöver av förklarliga skäl inte koka lika länge som till exempel lamm eller nötkött. Det här blir ett snabbt långkok, medan andra köttdetaljer kräver längre tid i ugnen.

Linnéa

Cassoulet:

Ingredienser

  • 300 g bacon

  • ca 6 kryddiga korvar

  • 1 rödlök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 6 kycklingklubbor

  • 2 morötter

  • 2 stjälkar selleri

  • 2 msk tomatpuré

  • 800 g kokta vita bönor

  • 1 dl vitt vin

  • 8 dl vatten

  • 2 kycklingbuljongtärningar

  • 3 lagerblad

  • salt och svartpeppar

  • färsk timjan

  • färskt bröd

Gör så här

    1. Skär ner baconet i mindre bitar. Slanta korvarna, finhacka lök och vitlök.

    2. Stek bacon, korv, lök och vitlök i en gryta tills korven börjar få färg. Tag ur bacon, korv och lök ur grytan.

    3. Stek kycklingen med skinnsidan ner i omgångar i fettet från baconet och korven tills kycklingen fått fin yta. Lägg tillbaka bacon, korv och lök.

    4. Skär ner morötter och selleri i mindre bitar och ha i tillsammans med tomatpuré. Fortsätt steka någon minut.

    5. Tillsätt sedan vita bönor, vatten, smula i buljongen och ha i lagerbladen. Sätt på lock på grytan.

    6. Värm ugnen till 180°C och låt grytan gå klart i ugnen i cirka 30 minuter. Köttet från kycklingen ska börja lossa från benet.

    7. Smaka av med salt och peppar. Servera med färsk timjan och färskt bröd.

Vintips till cassoulet:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

289,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Recept: Linnéa Seidel