EkologiskVeganMindre socker
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Årgång:

2017

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike


269,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Produktion

Kallmaceration i fem dygn vid max 10°C. Varje druvsort jäser sedan för sig under 18-21 dagar, varefter vinet pressas. Vinet har lagrats 12 månader. Syrah och mourvèdre har lagrats i franska ekfat om 225 liter, så kallade Barriquer, varav en tredjedel var nya. Grenache har lagrats i tank.

Passar till

Till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker. Varför inte servera en ört- och vitlöksspäckad vildsvinsstek med kantarelltimbal och björnbärsdoftande gräddsås.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


BRA KÖP **** Smakrikt och fylligt med toner av björnbär, örter och kryddor. Värme i avslutningen

- Allt om Vin, December 2021


Subtil doft med inslag av sval frukt och gröna kryddiga örter. Smaken är ren och fylld av körsbär, plommon, gröna örter, kakao och fint integrerade ekfat. Lång smak med mjuka balanserande tanniner och matvänlig syra

- Magasinet Vin&Bar, Nr 4 2022, Fredrik Schelin

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Syrah, Grenache, Mourvedre

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan lagras och utvecklas under ett flertal år.