EkologiskVeganMindre socker
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Årgång:

2020

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike


279,00 kr

Systembolaget nr:

626701

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av skogshallon och plommon som samsas fint med örter, fat, lagerblad och fläkt av blommor .Smaken är intensiv, nyanserad med toner av , röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter

Produktion

Varje druvsort jäser vinifieras separat. 50% av vinet jäser och lagras i cementtankar, 40% i rostfria ståltankar och 10% i ekfat. Vinet består av 75% grenache, 10% mourvèdre, 10% syrah och 5% clairette.

Passar till

Till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker. Varför inte servera en ört- och vitlöksspäckad vildsvinsstek med kantarelltimbal och björnbärsdoftande gräddsås.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 18 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


92 POÄNG

En aromatisk och blomörtigt grenachedominerad profil med oerhört fin spänst i frukten och en transparens som skiner starkt i såväl doft som smak. Torkad lavendel, garrigue, viol, bröstkarameller och röda bärtoner med körsbär och hallon noteras i doftspektrumet medan smaken visar upp en skärpt rödbärig frukt med lakritstoner, örter och undervegetation i frisk stil med fin druvmognad, silkiga tanniner trots ett större inslag av mourvèdre och röd citrus i det långa avslutet.

- Livets Goda.se, 31 januari 2023


Bra köp

Generöst fruktig med drag av björnbär, örter och torkade kryddor. Värme i avslutningen.

- Allt om Vin nr 3/23

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

626701

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Syrah, Grenache, Mourvedre, Clairette

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan lagras och utvecklas under ett flertal år.