Högrevsgryta med rotsaker, syrad grädde och rosmarinstekt brysselkål.
En mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet och som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till syrad grädde.
Läs mer »Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.
Sydafrika
Systembolaget nr:
2445
92,00 kr
Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla.
1 1/2 kg högrev eller ytterlår
200 g fläsk med svål
2 msk smör
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl mörk köttbuljong, oxbuljong
2 msk tomatpuré
4 kvistar torkad timjan
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
15-20 små steklökar
400 g champinjoner
färsk timjan att garnera med
Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg över köttet i en stor gryta.
Skär av fläsksvålen och lägg ner i grytan. Skala löken och fräs i lite smör och tillsätt till grytan.
Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén.
Gör en bukett av timjan och lagerblad och knyt ihop med ett steksnöre och lägg i grytan. Tillsätt finhackad vitlök.
Låt koka upp och sjud därefter i ca 90 minuter. Tillsätt ev lite mer vatten. Rör om då och då.
Skala och bryn steklökarna i stekpannan med smör. Häll på lite vatten mot slutet och låt dem koka mjuka. Fräs champinjonerna, dela på de som är stora. Skär fläsket i tärningar.
Lägg allt i grytan och koka upp, ta bort svålen.
Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.
Viner i 2 olika prisklasser.
92,00 kr
En blandning av cabernet sauvignon och petit verdot som bjuder på mjuk och fruktig smak med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat. Gott till en boeuf bourguignon.
299,00 kr
I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.
Om råvaran i grytan är rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche, eller har en viss syrlighet via vin eller andra ingredienser, tänk på det här: Välj helst bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar. Läs mer om vin till olika grytor här.
Recept: Elisabeth Johansson
En mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet och som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till syrad grädde.
Läs mer »Linnéa gör en klassiker från det franska köket men med sin egen lilla twist.
Läs mer »Pappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs mer »Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Läs mer »