Fyllig Boeuf Bourguignon till höstmiddagen.

Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg högrev eller ytterlår

  • 200 g fläsk med svål

  • 2 msk smör

  • 2 gula lökar

  • 1 1/2 tsk salt

  • 2 krm mald svartpeppar

  • 3 msk vetemjöl

  • 6 dl rött vin

  • 5 dl mörk köttbuljong, oxbuljong

  • 2 msk tomatpuré

  • 4 kvistar torkad timjan

  • 2 lagerblad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 15-20 små steklökar

  • 400 g champinjoner

  • färsk timjan att garnera med

Gör så här

    1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra.

    2. Lägg över köttet i en stor gryta.

    3. Skär av fläsksvålen och lägg ner i grytan. Skala löken och fräs i lite smör och tillsätt till grytan.

    4. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén.

    5. Gör en bukett av timjan och lagerblad och knyt ihop med ett steksnöre och lägg i grytan. Tillsätt finhackad vitlök.

    6. Låt koka upp och sjud därefter i ca 90 minuter. Tillsätt ev lite mer vatten. Rör om då och då.

    7. Skala och bryn steklökarna i stekpannan med smör. Häll på lite vatten mot slutet och låt dem koka mjuka. Fräs champinjonerna, dela på de som är stora. Skär fläsket i tärningar.

    8. Lägg allt i grytan och koka upp, ta bort svålen.

    9. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

89,00 kr


En blandning av cabernet sauvignon och petit verdot som bjuder på mjuk och fruktig smak med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat. Gott till en boeuf bourguignon.