General TSO's Chicken.

Det här receptet kommer från kokboken "Holy Smoke BBQ" av Johan Fritzell som grundat restaurangen med samma namn.

General TSO's Chicken från Holy Smoke
CHILL OUT Zinfandel Organic 1,5L

CHILL OUT Zinfandel Organic 1,5L

Italien

Systembolaget nr:

5620607

153,00 kr


Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel

Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel

USA

Systembolaget nr:

2650701

141,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Det här receptet kommer från kokboken "Holy Smoke BBQ" av Johan Fritzell som grundat restaurangen med samma namn. Efter några års hemmarökande hade Johan byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas och ambitioner att ta med amerikansk prime brisket till Sverige, föddes en idé. En idé som resulterade i både restaurang och kokbok.

- General TSO's Chicken har vi haft som specialare och det var vår vän Joen som nördade ner sig i mat på nätet och ramlade över denna lilla godbit. Han slet med att få till rätt smak på såsen och lyckades till slut – vi tycker den gör hela rätten. Gott, sött och smakrikt. Kycklingen blir bäst om du börjar med lägre temperatur och höjer när du penslar på såsen. På Holy Smoke kör vi den först i smoker och avslutar i grill, berättar Johan Fritzell.

Utrustning som kan vara bra att ha till detta recept är en Big green egg eller annan keramisk grill, alternativt en stor klotgrill med indirekt värme. Gärna passiv värme, alternativt med en de ektor, givetvis med lock på.

General TSO's Chicken

Ingredienser

  • 8 st majskycklinglår

  • 0,5–1 dl Chicken Rub (se längre ner)

  • 1 sats General TSO-sås (se längre ner)

  • Röd spansk peppar

  • Skivad salladslök 

Gör så här

    1. Tänd grillen och låt den få en temperatur på cirka 110–120 grader.

    2. Gnid in kycklinglåren med chicken rub och låt dem ligga till sig 20–30 minuter.

    3. Lägg in kycklinglåren och låt dem gå till en kärntemperatur på 70 grader, det tar cirka 1–1,5 timme.

    4. Höj temperaturen till 160–170 grader, pensla låren med lite General Tso-sås och lägg på locket igen.

    5. Öppna locket efter 5 minuter, pensla igen och kör ytterligare 5 minuter. Plocka upp låren, toppa dem med mer sås och lite chili och sal-ladslök vid servering.

Chicken Rub

Ingredienser

  • 0,5 l medelhavssalt

  • 3 dl råsocker

  • 
1 dl nymald svartpeppar

  • 0,5 dl vitlökspulver

  • 1 dl lökpulver

  • 1 dl paprikapulver

  • 2 msk spiskummin

  • 2 msk sellerisalt

  • 2 msk cayennepeppar

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser i en bunke och förvara i en lufttät behållare tills rubben är redo att användas.

General TSO-sås

Ingredienser

  • 2 dl risvinäger

  • 1 dl vitt vin

  • 1 dl japansk soja eller annan ljus soja

  • 0,5 dl kinesisk svart vinäger

  • 1,5 dl strösocker

  • 1 msk riven vitlök

  • 1 msk finhackad ingefära

  • 0,5 msk röd karamellfärg

  • 1–2 msk maizena

Gör så här

    1. Lägg alla ingredienser utom maizena i en kast- rull och låt koka upp. Sjud cirka 10 minuter.

    2. Blanda maizena med lite vatten och red
till önskad konsistens, lite tunnare för en sås och tjockare för en glaze. Ställ åt sidan och låt svalna.

En riktig Zinfandel passar fint till grillad kyckling

CHILL OUT Zinfandel Organic 1,5L

153,00 kr


Smak och doft har generösa toner av mörklila plommon, björnbär och kanel som tillsammans med inslag av rostad ek, viol och en fläkt av vanilj bildar en enighet. Eftersmaken är lång och bjuder på en behaglig kryddighet.

Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel

141,00 kr


Kaliforniska Woodbridge Winery gör generösa och prisvärda viner för vanliga plånböcker. Deras zinfandel har en stor, fruktig och doft av mörka bär, körsbär, svart te, kryddor och vanilj. Generös smak med massor av frukt och viss syltighet.

Recept: Johan Fritzell