BBQ på riktigt med Holy Smoke.
Efter några års hemmarökande hade Johan Fritzell byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas föddes en idé som resulterat i både restaurang och bok.
Läs mer »Det här receptet kommer från kokboken "Holy Smoke BBQ" av Johan Fritzell som grundat restaurangen med samma namn.
Det här receptet kommer från kokboken "Holy Smoke BBQ" av Johan Fritzell som grundat restaurangen med samma namn. Efter några års hemmarökande hade Johan byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas och ambitioner att ta med amerikansk prime brisket till Sverige, föddes en idé. En idé som resulterade i både restaurang och kokbok.
- General TSO's Chicken har vi haft som specialare och det var vår vän Joen som nördade ner sig i mat på nätet och ramlade över denna lilla godbit. Han slet med att få till rätt smak på såsen och lyckades till slut – vi tycker den gör hela rätten. Gott, sött och smakrikt. Kycklingen blir bäst om du börjar med lägre temperatur och höjer när du penslar på såsen. På Holy Smoke kör vi den först i smoker och avslutar i grill, berättar Johan Fritzell.
Utrustning som kan vara bra att ha till detta recept är en Big green egg eller annan keramisk grill, alternativt en stor klotgrill med indirekt värme. Gärna passiv värme, alternativt med en de ektor, givetvis med lock på.
8 st majskycklinglår
0,5–1 dl Chicken Rub (se längre ner)
1 sats General TSO-sås (se längre ner)
Röd spansk peppar
Skivad salladslök
Tänd grillen och låt den få en temperatur på cirka 110–120 grader.
Gnid in kycklinglåren med chicken rub och låt dem ligga till sig 20–30 minuter.
Lägg in kycklinglåren och låt dem gå till en kärntemperatur på 70 grader, det tar cirka 1–1,5 timme.
Höj temperaturen till 160–170 grader, pensla låren med lite General Tso-sås och lägg på locket igen.
Öppna locket efter 5 minuter, pensla igen och kör ytterligare 5 minuter. Plocka upp låren, toppa dem med mer sås och lite chili och sal-ladslök vid servering.
0,5 l medelhavssalt
3 dl råsocker
1 dl nymald svartpeppar
0,5 dl vitlökspulver
1 dl lökpulver
1 dl paprikapulver
2 msk spiskummin
2 msk sellerisalt
2 msk cayennepeppar
Blanda alla ingredienser i en bunke och förvara i en lufttät behållare tills rubben är redo att användas.
2 dl risvinäger
1 dl vitt vin
1 dl japansk soja eller annan ljus soja
0,5 dl kinesisk svart vinäger
1,5 dl strösocker
1 msk riven vitlök
1 msk finhackad ingefära
0,5 msk röd karamellfärg
1–2 msk maizena
Lägg alla ingredienser utom maizena i en kast- rull och låt koka upp. Sjud cirka 10 minuter.
Blanda maizena med lite vatten och red till önskad konsistens, lite tunnare för en sås och tjockare för en glaze. Ställ åt sidan och låt svalna.
279,00 kr
Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.
169,00 kr
Kaliforniska Woodbridge Winery gör generösa och prisvärda viner för vanliga plånböcker. Deras zinfandel har en stor, fruktig och doft av mörka bär, körsbär, svart te, kryddor och vanilj. Generös smak med massor av frukt och viss syltighet.
Recept: Johan Fritzell
Efter några års hemmarökande hade Johan Fritzell byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas föddes en idé som resulterat i både restaurang och bok.
Läs mer »Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »En mör entrëcote serverad med läckert whiskeysmör smaksatt med Jack Daniel's whiskey som lyfter köttet till nya höjder. Låt dig inspireras av den amerikanska söderns mat.
Läs mer »Linnéa bjuder på smarrig halloumiburgare med stekt rödlök och hemgjord BBQ-sås. Löken steks i smör tills den är mjuk och fantastiskt söt och god.
Läs mer »