Klappgröt med söta tillbehör.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här kommer ett recept på Klappgröt med nötbräcke och bärchips!
Läs mer »Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får recept på en traditionell samisk glödkaka med enbärssmör och svamp!
Gáhkkun (samiskt tunnbröd) bakades på gjutjärnspannor över öppen eld. På så sätt fick man färskt bröd även under långa perioder utanför hemmet. Enbären användes för att konservera smöret men också för att dölja oangenäma smaker – idag tycker vi att det ger en spännande ton av skog tillsammans med svampen.
2,5 dl vatten
25 g jäst
25 g smör
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Häll upp 37 gradigt vatten i en bunke. Tillsätt jäst, smör och olja. Häll i mjölet, lite i taget. Häll sist i saltet.
Arbeta degen smidig och en aning fast. Kör degen i en blandare i ca 5 min.
Låt degen jäsa 20 minuter i bunken. Dela sedan upp degen i småbitar, knåda och kavla ut små kakor i ca 3 mm tjocklek.
Jäs ytterligare en gång, till dubbel storlek.
Grädda brödet i en het, torr stekpanna ett par minuter på varje sida. Låt brödet svalna under en handduk.
ca 300 g svamp (tex, kantareller, trattkantareller, skogschampinjoner)
2 msk smör
2 sticklökar
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
Plocka ätlig svamp i skogen. Rensa svampen noga ifrån smuts och skär den i mindre bitar.
Lägg den i en varm stekpanna.
Låt svampen släppa lite av fukten genom att steka den utan något smör i stekpannan. När svampen ångats av och känns lite torr tillsätter du en klick smör och bryner svampen.
Rengör sticklöken och vitlöken och hacka den smått. Tillsätt löken strax efter smöret. Smaka av med salt och peppar.
100 g smör
10 st torkade enbär
1 tsk flingsalt
Vispa smöret vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt krossade enbär, salt och svartpeppar.
Bred den nybakade glödkakan med smöret, toppa med den nystekta svampen ifrån skogen.
109,00 kr
Till glöggtillbehören föreslår vi den klassiska, röda glöggen från Blossa.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här kommer ett recept på Klappgröt med nötbräcke och bärchips!
Läs mer »Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får du recept på en rökig macka med syrad rödlök och majonäs.
Läs mer »Många har efterfrågat Blossa 2010 med smak av saffran och 2020 lanserade Blossa en härlig vitvinsglögg med Blossas klassiska kryddor och toner av just saffran.
Läs mer »Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, berättar om arbetet bakom årgångsglöggen.
Läs mer »