Gratinerade havskräftor med hemgjord aioli.

Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!

Gratinerade havskräftor med hemgjord aioli
Gratinerade havskräftor med hemgjord aioli
Aveleda Alvarinho
Aveleda Alvarinho

Aveleda Alvarinho

Portugal

Systembolaget nr:

7357601

109,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!

Gratinerade havskräftor

Ingredienser

  • 8 st kokta havskräftor

  • 125 g rumstempererat smör

  • 1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)

  • 1 vitlöksklyfta

  • Chiliflakes efter smak

  • Saft från 1 lime

  • Salt

  • 1 dl riven, vällagrad och smakrik ost

Gör så här

    1. Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt.

    2. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.

    3. Finhacka eller riv vitlöken.

    4. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över.

    5. Gratinera i 225 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.

Aioli

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 1/2 pressad citron

  • 1 tsk dijonsenap

  • Salt

Gör så här

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.

    2. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått.

    3. Riv vitlöken fint. Häll i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.

    4. Servera ett riktigt gott bröd till och fredagsmyset kan börja!

Aveleda Alvarinho

109,00 kr


Till detta vill jag ha ett vin som inte bråkar om uppmärksamheten från alla underbara smaker de gratinerade havskräforna har. Ett vin som passar utmärkt att smutta på medan man skrapar ur de sista resterna av aioli i skålen med hjälp av brödet.

Ett vin som Aveleda Alvarinho. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.