VeganMindre socker
Aveleda Alvarinho

Årgång:

2022

Aveleda Alvarinho

Portugal


119,00 kr

Systembolaget nr:

7357601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Produktion

Druvorna kommer från två olika jordmåner i distriktet Vinho Verde. 90% av druvorna kommer från en granitrik jordmån medan återstoden kommer från skifferrika jordar. Skörden sker under natten och jäsningen genomförs i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar där vinet sedan vilar med jästfällningen för att ge både textur och komplexitet.

Passar till

Passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Den gröna druvan Albariño eller Alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.Ett av de första spanska vinerna där druvsorten namngavs på etiketten var en Albariño från Galicien och här hittar vi också de största odlingarna .De bästa vinerna anses komma från Rías Baixas och de doftar förföriskt av både blommor, citron, persika och grapefrukt. De har en bra smakrikedom och en lätt fet textur som balanseras av en frisk och fräsch syra. I Portugal går den under namnet Alvarinho och har spridit sig från hembygden nära den spanska gränsen längre österut till bland annat Vinho Verde, som nu är druvans viktigaste områdeAveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001.Avaleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och finns tillgängligt i mer än 80 olika länder. Distriktet Vinho Verde ligger i Minho i nordvästra Portugal.


BRA KÖP

Otroligt syrligt i stilen med färskpressad citrus, äpplen, päron och lätt vitblommighet

- Allt om Vin Stora Vinguiden, dec 2022


En mer publik och lättsam alvarinho med fin fruktighet och toner av päron, citrusfrukter och ananas. Det är ett bra vin för prislappen med en skön kombination av fräschör och frukt.

- Vin&Bar, Nr 1 2023


16 poäng (++) Stramt och friskt med gröna äpplen, citrus, melon, salvia, örter, krossad sten, mineraler, klockren syra, bra balans och snygg struktur. Prisvärt, druvtypiskt och väldigt mycket druvkaraktär för lite pengar. Det mesta kring det här vinet signalerar en högre prislapp och det gäller sannolikt även när det ska drickas. Mitt förslag är 23-25 men jag misstänker att jag kommer bli besviken när jag sommaren 2025 öppnar den sista flaskan. Jag tror detta vin har komponenterna att lagras betydligt längre än så. Några extra flaskor av något som kan bli en favorit redan den här sommaren kan därför inte vara fel.

- Vinbanken - Christian Stojkovic 2023-04-25

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12 %

Systembolaget nr

7357601

Volym

750 ml

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Portugal - Rios do Minho - Vinho Verde

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Alvarinho