Grillad flapsteak med färskpotatis i foliepaket.

Ska du grilla kött till midsommar är flapsteak en toppenbit. Här har Linnéa satt ihop en rätt där köttet ackompanjeras av färskpotatis som bakas i foliepaket samt en enkel men smakrik sås.

Flapsteak med färskpotatis och sås.
Welmoed Shiraz Pinotage

Welmoed Shiraz Pinotage

Sydafrika

Systembolaget nr:

2177

149,00 kr


Xavier Vignon Cairanne

Xavier Vignon Cairanne

Frankrike

Systembolaget nr:

57106

200,00 kr


Ruby Zin Bag-in-Box

Ruby Zin Bag-in-Box

USA

Systembolaget nr:

76680

279,00 kr


logo

1 h 0 min

Flapsteak är en ypperlig styckdetalj att grilla, den tar inte alls lång tid på grillen och blir fantastiskt mör. Jag kryddar den alltid bara med salt och peppar. Potatisen tillagar jag i foliepaket. Men innerst lägger jag ett lager bakplåtspapper. Der ser trevligare ut att servera ur bakplåtspappret tycker jag.

till detta en gudomligt god kall sås med soltorkade tomater och basilika. Vilka smakkompisar dom två är alltså!

/Linnéa

Färskpotatis i foliepaket:

Ingredienser

  • 800 g potatis

  • 3 vitlöksklyftor

  • 50 g mjukt smör

  • 1 dl finhackad persilja

  • örtsalt

  • 0,5 citron

Gör så här

    1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något.

    2. Lägg ut 4 ark folie och på dessa ett lager bakplåtspapper.

    3. Fördela potatisen på de 4 arken med folie och bakplåtspapper.

    4. Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman vitlök, smör, persilja och salt. Klicka ut detta över potatisen.

    5. Pressa lite citron över varje potatispaket. Nyp först ihop bakplåtspappret och förslut sedan folien väl rund om.

    6. Lägg potatispaketen på grillen i cirka 20 minuter.

Sås:

Ingredienser

  • 2 dl créme fraîche

  • 1 dl majonnäs

  • 2 vitlöksklyftor

  • 60 g soltorkade tomater

  • färsk basilika

  • färsk gräslök

  • svartpeppar

  • örtsalt

Gör så här

    1. Blanda samman crème fraîche och majonnäs. Skala och finhacka vitlöken. Häll oljan av tomaterna och finhacka dom tillsammans med basilika och gräslök. Blanda detta i creme fraicheröran. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Grillad flapsteak:

Ingredienser

  • 800 g flapsteak

  • flingsalt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Torka köttet helt torrt. Krydda med salt och peppar runt om.

    2. Grilla köttet. 52-60°C för blodigt, 60-65°C för medel, 65-68°C för välstekt.

    3. Temperaturen stiger några grader medan köttet vilar, så ta av det lite innan det uppnår önskad grad.

    4. Låt vila ca 10 minuter innan köttet skärs upp.

Vin till grillad flapsteak:

Welmoed Shiraz Pinotage

149,00 kr


Welmoed Shiraz Pinotage har en fruktig, något kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, svarta vinbär, rosmarin, björnbär och lakrits. Smaken är fruktig, något kryddig toner av fat, svarta vinbär, viol, körsbär, rosmarin, svartpeppar och skogshallon.

Xavier Vignon Cairanne

200,00 kr


Xavier Vignon Cairanne har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner, och är gjort av druvorna ruby cabernet och zinfandel.

Recept: Linnéa Seidel

Silltårta med tre sorters sill.

Silltårta


En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Linnéa har använt tre sorters sill och hönökaka till denna skapelse, och till detta serverar vi gärna en god snaps!

Läs mer »