Grillad laxssida med aprikosglaze och gräddfilssås.
En hel, grillad laxsida som fått en härlig glaze av aprikosmarmelad som sedan toppats med färska örter. Gör sig otroligt bra på midsommarbuffén.
Läs mer »Till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxen.
Jag älskar lättsam och enkel matlagning. Det får gärna gå fort och sen ska det bli supergott också. Speciellt på fredagar. Så idag tänkte jag dela med mig av en av mina favoriter i kategorin ”går fort att laga, är enkelt, blir supergott, går att variera i det oändliga och räcker till många”. Nämligen grillad laxsida. Har man inte tillgång till grill går det ju bra att köra den i ugnen också. Kör den då i 180°C i cirka 30 minuter.
Men till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Den klassiska romsåsen passar bra tillsammans med grillad laxsida till påsk, midsommar och jul. Men så här en härligt solig fredag i juni kan man få testa något nytt.Som jordgubbssalsa! Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxsidan.
ca 1 kg laxsida
citronsaft
dill
persilja
basilika
salt
peppar
olivolja
Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie.
Gnid in fisken med citronsaft, hackad dill, persilja och basilika, salt och peppar.
Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen.
Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.
1 L färska jordgubbar
färsk koriander eller persilja
gräslök
saft från 1/2 lime
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
salt
Dela jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
Lägg cirka hälften i en bunke och mosa dom med en gaffel.
Blanda sedan i finhackad koriander/persilja, finhackad gräslök, limesaft, olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt.
Tillsätt sedan resterande jordgubbsbitar.
Bred salsan över den grillade laxsidan.
Servera nykokt färskpotatis och en god sallad till.
91,00 kr
Las Moras Reserve Chardonnay klimatvänlig och lätt PET-flaska passar perfekt till picknicken och smakar bra till exempelvis pastasalladen. Vinet är torrt med en fräsch smak och en lätt fet textur. Här hittar du inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Recept: Linnéa Seidel
En hel, grillad laxsida som fått en härlig glaze av aprikosmarmelad som sedan toppats med färska örter. Gör sig otroligt bra på midsommarbuffén.
Läs mer »Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Mauritz Larsson Stormgaard har släppt en bok om utekök och bjuder på sitt recept på ceviche på gös med salsa på grillade tomater.
Läs mer »Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs mer »