Risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort.
Linnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar ett kryddigt rödvin.
Läs mer »Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Varje år är det samma visa. Så fort december övergår i januari ändras mina matpreferenser. Av någon anledning gör det där skiftet att jag blir sugen på helt annan mat. Höstens grytor och gratänger får ge vika för enklare, men precis lika god mat. Jag vill hellre ha rena smaker istället för mat dränkt i en krämig sås. Där är jag och min man otroligt oense eftersom han anser att en middag inte är en middag utan sås. Håller man med honom kan man självklart servera en god rödvinssås till den här rätten.
Så till denna helg har jag skapat ett recept som lite försiktigt andas vår. Rostad majs, smörstekt sparris, krossad potatis och vitlökssmör. Allt det är sådant vi ofta äter på sommaren här hemma. Till det har jag grillad rådjursfilé. Kan man inte släpa fram grillen så går det såklart bra att bryna köttet och sedan låta det gå klart i ugnen.
ca 700 g rådjursfilé
salt och svartpeppar
Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.
Krydda med salt och peppar.
Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.
ca 1 kg potatis (gärna små, runda)
Salt
2 dl cheddar ost
1 dl finhackade blandade örter
Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.
Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.
Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.
200 g smör
2 vitlöksklyftor
Flingsalt
Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.
Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.
2 knippen sparris á 250 g
Smör att steka i
Salt
1 msk balsamico
Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.
Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.
2 silverlökar
600 g majs
Smör att steka i
Salt
Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.
Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.
169,00 kr
Till den grillade rådjursfilén passar ett glas Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon fint. Ett rött vin med en generös smak av mörk frukt, tobak och choklad.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar ett kryddigt rödvin.
Läs mer »Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Läs mer »Inför grillsäsongen tipsar vi om flera goda grillrecept med tillhörande dryckestips. In och bli inspirerad.
Läs mer »