Grillad rådjursfilé med krossad örtpotatis och rostad majs.

Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.

Grillad rådjursfilé
Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

Sydafrika

Systembolaget nr:

6563

169,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 15 min

Varje år är det samma visa. Så fort december övergår i januari ändras mina matpreferenser. Av någon anledning gör det där skiftet att jag blir sugen på helt annan mat. Höstens grytor och gratänger får ge vika för enklare, men precis lika god mat. Jag vill hellre ha rena smaker istället för mat dränkt i en krämig sås. Där är jag och min man otroligt oense eftersom han anser att en middag inte är en middag utan sås. Håller man med honom kan man självklart servera en god rödvinssås till den här rätten.

Så till denna helg har jag skapat ett recept som lite försiktigt andas vår. Rostad majs, smörstekt sparris, krossad potatis och vitlökssmör. Allt det är sådant vi ofta äter på sommaren här hemma. Till det har jag grillad rådjursfilé. Kan man inte släpa fram grillen så går det såklart bra att bryna köttet och sedan låta det gå klart i ugnen.

Grillad rådjursfilé

Ingredienser

  • ca 700 g rådjursfilé

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.

    2. Krydda med salt och peppar.

    3. Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.

Örtkrossad potatis

Ingredienser

  • ca 1 kg potatis (gärna små, runda)

  • Salt

  • 2 dl cheddar ost

  • 1 dl finhackade blandade örter

Gör så här

    1. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.

    2. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.

    3. Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.

    4. Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Vitlökssmör

Ingredienser

  • 200 g smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.

    2. Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.

Smörstekt sparris

Ingredienser

  • 2 knippen sparris á 250 g

  • Smör att steka i

  • Salt

  • 1 msk balsamico

Gör så här

    1. Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.

    2. Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.

Rostad majs

Ingredienser

  • 2 silverlökar

  • 600 g majs

  • Smör att steka i

  • Salt

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.

    2. Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

169,00 kr


Till den grillade rådjursfilén passar ett glas Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon fint. Ett rött vin med en generös smak av mörk frukt, tobak och choklad.

Recept: Linnéa Seidel