Grillad ryggbiff med rotfrukts- och svamppuré.

Här kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter mat.

Grillad ryggbiff
Faustino I Gran Reserva 2011

Faustino I Gran Reserva 2011

Spanien

Systembolaget nr:

267801

189,00 kr


logo

4

logo

0 h 35 min

Efter en hel sommar med stekande hetta och grillförbud i större delen av Sverige känns det helt underbart att det nu faktiskt blåser lite svalare vindar. Och att det är ok att ta fram grillen igen! Jag gjorde jag en lite höstinspirerad middag. För visst känner man ändå att hösten är på gång?

En klassisk ryggbiff som serveras tillsammans med en krämig rotfrukts och svamppuré. Här kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter maten!

/Linnea

Grillad ryggbiff med rotfrukts- och svamppuré

Ingredienser

  • 4 skivor ryggbiff

  • salt & svartpeppar

  • 200 g rotselleri

  • 150 g potatis

  • 100 g svamp

  • 1/2 msk smör

  • 2 dl grädde

  • 1 msk smör

  • 1 msk färskpressad citron

  • salt & svartpeppar

  • 250 g björnbär

  • 125 g syltsocker

  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

  • 1 bit gruyere

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Grilla på indirekt värme. Cirka 3 minuter på varje sida. Låt köttet vila under folie i 15 minuter.

    2. Skala och skär ner rotselleri och potatis i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills rotfrukterna är genomkokta.

    3. Skär ner svampen i små bitar och stek i en torr, medelvarm stekpanna. När svampen börjat få färg, klicka i lite smör och fortsätt steka svampen en stund.

    4. Häll av vattnet från de kokta rotfrukterna och ha i den stekta svampen. Tillsätt grädde och smör. Mixa till en puré. Smaka av med lite citron, salt och peppar.

    5. Koka samman björnbär, syltsocker och vaniljpulver i cirka 15 minuter. Ha upp på en väl rengjord burk och låt svalna helt.

    6. Servera ryggbiffen tillsammans med rotfrukt och svamppurén, hyvlad gruyere och en klick björnbärsmarmelad. Avsluta med att klippa lite färsk persilja över.

Faustino I Gran Reserva 2011

189,00 kr


Vinet har en rund och elegant smak med bra syra och mjuka tanniner. Det finns en cederträaktig fatkaraktär tillsammans med bär och mörk frukt samt en lång och komplex eftersmak. Linnéas recept här ovan är en perfekt komposition till detta vin.