Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Grilla på indirekt värme. Cirka 3 minuter på varje sida. Låt köttet vila under folie i 15 minuter.
Skala och skär ner rotselleri och potatis i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills rotfrukterna är genomkokta.
Skär ner svampen i små bitar och stek i en torr, medelvarm stekpanna. När svampen börjat få färg, klicka i lite smör och fortsätt steka svampen en stund.
Häll av vattnet från de kokta rotfrukterna och ha i den stekta svampen. Tillsätt grädde och smör. Mixa till en puré. Smaka av med lite citron, salt och peppar.
Koka samman björnbär, syltsocker och vaniljpulver i cirka 15 minuter. Ha upp på en väl rengjord burk och låt svalna helt.
Servera ryggbiffen tillsammans med rotfrukt och svamppurén, hyvlad gruyere och en klick björnbärsmarmelad. Avsluta med att klippa lite färsk persilja över.