Grillspett från Tanzania.

Från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" kommer detta härliga recept på grillspett med smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind.

Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

Frankrike

Systembolaget nr:

7106601

149,00 kr

179,00 kr


logo

4-6

logo

1 h 30 min

Khadijas grillspett får härlig smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind och går bra att tillaga antingen i ugnen eller på grillen. Som tillbehör serveras en fräsch koriander- och limesås. Receptet kommer från kokboken " Khadijas kök: Recept från Östafrika".

Grillspetten

Ingredienser

  • 800 g entrecôte

  • 1 msk ingefära

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 dl tamarindpasta (eller limesaft)

  • 1 msk timjan

  • 2 msk honung

  • 1 msk lökpulver

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora kuber. Lägg bitarna i en skål.

    2. Skala och riv ingefära och vitlök. Lägg det rivna i en annan skål och blanda ner resten av ingrediensen till marinaden.

    3. Häll marinaden över köttet och vänd runt bitarna så att alla täcks ordentligt. Låt vila i kylen över natten (alternativt 1 timme i rumstemperatur).

    4. Ta fram köttet 30 minuter innan tillagning. Ska du använda träspett lägger du dem i blöt. Sätt ugnen 225 grader grillfunktion (eller tänd grillen).

    5. Trä upp köttet på grillspetten och tillaga dem sedan i 15–17 minuter – antingen i ugnen eller på grillen.

Koriander- och limesås

Ingredienser

  • saften från 2–3 lime

  • 1 knippe koriander

  • 1 vitlöksklyfta

  • ½ gul lök

  • 1 grön chili (kan uteslutas)

  • ½ dl naturell yoghurt

  • 1 msk neutral olja

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Gör under tiden den goda såsen. Lägg allt ingrediensen i en matberedare och mixa till en slät sås.

    2. Servera med bulgur eller pommes frites. Andra goda tillbehör är strimlad rödkål och ugnsbakade körsbärstomater.

Vintips till grillspett:

Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

149,00 kr

179,00 kr


Vi rekommenderar även Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes till grillspetten. Vinet är stort och nyanserat med inslag av solmogna jordgubbar, körsbär, mörka mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor och choklad. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd.

Recept: Khadija Mohamud