Grillspett från Tanzania.
Från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" kommer detta härliga recept på grillspett med smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind.
Khadijas grillspett får härlig smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind och går bra att tillaga antingen i ugnen eller på grillen. Som tillbehör serveras en fräsch koriander- och limesås. Receptet kommer från kokboken " Khadijas kök: Recept från Östafrika".
Grillspetten
Ingredienser
800 g entrecôte
1 msk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 dl tamarindpasta (eller limesaft)
1 msk timjan
2 msk honung
1 msk lökpulver
salt och peppar
Gör så här
Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora kuber. Lägg bitarna i en skål.
Skala och riv ingefära och vitlök. Lägg det rivna i en annan skål och blanda ner resten av ingrediensen till marinaden.
Häll marinaden över köttet och vänd runt bitarna så att alla täcks ordentligt. Låt vila i kylen över natten (alternativt 1 timme i rumstemperatur).
Ta fram köttet 30 minuter innan tillagning. Ska du använda träspett lägger du dem i blöt. Sätt ugnen 225 grader grillfunktion (eller tänd grillen).
Trä upp köttet på grillspetten och tillaga dem sedan i 15–17 minuter – antingen i ugnen eller på grillen.
Koriander- och limesås
Ingredienser
saften från 2–3 lime
1 knippe koriander
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 grön chili (kan uteslutas)
½ dl naturell yoghurt
1 msk neutral olja
salt och peppar
Gör så här
Gör under tiden den goda såsen. Lägg allt ingrediensen i en matberedare och mixa till en slät sås.
Servera med bulgur eller pommes frites. Andra goda tillbehör är strimlad rödkål och ugnsbakade körsbärstomater.
Vintips till grillspett:
Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box
219,00 kr
Drostdy-Hof Shiraz Merlot passar utmärkt till de somaliska grillspetten. Vinet har en bärig och fruktig doft med inslag av jordgubbar, hallon och lakrits. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av röda frukter, örter och lakrits.
Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes
179,00 kr
Vi rekommenderar även Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes till grillspetten. Vinet är stort och nyanserat med inslag av solmogna jordgubbar, körsbär, mörka mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor och choklad. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd.
Recept: Khadija Mohamud
Somalisk falafel.
Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".
Läs mer »