Grillspett med grönsaker och örtig sås.

Att göra grillspett är ett enkelt och smart sätt att få med många smaker på en gång. Här har Linnéa gjort spett med fläskfilé och några med grönsaker som hon serverar med en god sås.

Grillspett med örtsås.
Espacio Syrah

Espacio Syrah

Argentina

Systembolaget nr:

272201

80,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Grillspett, de görs allra bäst genom att ha grönsakerna på ett spett och köttet på ett annat. Eftersom grönsaker och kött sällan har samma tillagningstid är det svårt att få de klara samtidigt om man har dem på samma spett.

Jag skär tunna skivor av fläskfilé som jag trär upp på spettet, jag upplever att köttet är enklare att få mört och genomstekt då än om man skär köttet i kuber. Dessutom blir det riktigt snyggt tycker jag!

Ta de grönsaker du gillar bäst. Själv gillar jag att grilla zucchini, aubergine och paprika. Det blir riktigt gott. Och använder du grillspett av trä – glöm inte bort att lägga dem i blöt minst 30 minuter innan du ska grilla. Annars finns risken att de tar eld.

/Linnéa

Grillspett:

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé

  • 1 msk soja

  • 0,5 dl olja

  • 1 tsk honung

  • 1 vitlök

  • blandade örter

  • 1 tsk citronpeppar

  • 1 tsk örtsalt

  • 1 aubergine

  • 2 paprikor

  • 1 zucchini

  • olja

  • örtsalt

Gör så här

    1. Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg i en skål. Ringla över soja, olja och honung.

    2. Skala och pressa vitlöken, finhacka örterna och lägg i skålen.

    3. Krydda med citronpeppar och örtsalt. Låt marinera, gärna över natten.

    4. Skär aubergine, paprika och zucchini i lika stora bitar. Ringla över lite olja och örtsalt.

    5. Trä upp skivorna av kött och grönsakerna på separata spett.

    6. Grilla kött och grönsaker tills de är klara.

Örtsås:

Ingredienser

  • 1 hel vitlök

  • 1 citron

  • 3 dl crème fraîche

  • 1 msk majonnäs

  • 1 msk vit balsamvinäger

  • 1 dl blandade örter

  • färsk gräslök

  • salt

Gör så här

    1. Linda in vitlöken i folie och lägg på grillen, grilla i cirka 20 minuter eller tills klyftorna mjuknat helt. Låt svalna. Dela citronen och grilla tills den fått fin färg och mjuknat.

    2. Blanda crème fraîche, majonnäs och vit balsamvinäger. Finhacka örter och färsk gräslök och blanda i.

    3. Pressa ur de grillade, mjuka vitlöksklyftorna och mosa med en gaffel. Blanda i såsen tillsammans med saft från 0,5 grillad citron. Smaka av med salt.

    4. Servera grillspetten med kött och grönsaker tillsammans med örtsåsen.

Vintips till grillspetten:

Espacio Syrah

80,00 kr


Till grillspett och en örtig sås passar ett vin med inslag av bär, kryddor och örter, som Espacio Syrah, utmärkt. Smaken är medelfyllig, fruktig, med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.

Recept: Linnéa Seidel