Grillspett med rostade rotsaker och potatispuré.
Linnéa tipsar om hur du enkelt förvandlar "kött och potatis" till en riktig festmåltid.
En sak som jag verkligen älskar med klassiska råvaror är hur enkelt man kan förvandla dem från bara ”kött och potatis” till en riktig festmåltid. Beroende på hur de tillagas och vilka smaker man tillsätter. Istället för att servera en bit kött med kokta morötter och kokt potatis, så har vi här fina grillspett med en smakrik potatispuré och rostade rotsaker. Samma råvaror, men en helt annorlunda middag. Krämigheten från purén och sötman från de rostade rotsakerna lyfter grillspetten till en ny nivå - dessutom går grillspetten fort att tillaga.
Rostade rotsaker
Ingredienser
350 g palsternacka
500 g morötter
1 purjolök
250 g kastanjechampinjoner
Olivolja
Salt
Gör så här
Skala palsternacka och morot. Slanta palsternackan tunt och skär moroten i stavar.
Skär purjolöken i cirka 5 cm långa bitar. Skölj purjolöken noga.
Kvarta champinjonerna.
Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form, ringla över olja och strö salt över.
Rosta rotsakerna i cirka 40 minuter i 225 °C eller tills rotsakerna fått fin färg och är genommjuka.
Grillspett
Ingredienser
800 g nötkött
salt och svartpeppar
Färska örter (t.ex. basilika, persilja och timjan)
Gör så här
Skär nötköttet i bitar och torka det helt torrt.
Krydda med salt, svartpeppar och finhackade örter.
Trä upp på spett och grilla tills köttet får fin yta.
Använder du träspett, se till att de får ligga i blöt en bra stund innan, så de inte börjar brinna när du lägger dem på grillen!
Potatispuré
Ingredienser
600 g potatis (gärna mandelpotatis eller annan mjölig potatis)
1 1/2 dl mjölk
1 dl riven vällagrad ost
100 g kallt smör
1 dl blandade färska örter
salt och svartpeppar
Gör så här
Skala potatisen noga och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Värm mjölken och tillsätt den varma mjölken till potatisen i omgångar samtidigt som du vispar med elvisp.
Blanda i osten, det kalla smöret och de färska örterna. Rör helt slätt. Smaka av med salt och peppar.
Servera direkt tillsammans med rostade rotsaker och grillspetten.
Vintips till grillspett med rostade rotsaker och potatispuré:
Faustino I Gran Reserva 2011
197,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2011 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Grillad kyckling med rotfruktsstrips och guacamole på bondbönor.
Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.
Läs mer »