Grillspett med rostade rotsaker och potatispuré.

Linnéa tipsar om hur du enkelt förvandlar "kött och potatis" till en riktig festmåltid. 

Grillspett med rostade rotfrukter och potatispuré
logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

En sak som jag verkligen älskar med klassiska råvaror är hur enkelt man kan förvandla dem från bara ”kött och potatis” till en riktig festmåltid. Beroende på hur de tillagas och vilka smaker man tillsätter. Istället för att servera en bit kött med kokta morötter och kokt potatis, så har vi här fina grillspett med en smakrik potatispuré och rostade rotsaker. Samma råvaror, men en helt annorlunda middag. Krämigheten från purén och sötman från de rostade rotsakerna lyfter grillspetten till en ny nivå. Grillspetten går fort att tillaga så behöver man inte stå ute och frysa mer än nödvändigt och passar alltså perfekt att laga så här när vi är på gränsen mellan vinter och den riktiga våren. Jag känner att de saker som tar längre tid på grillen allt får vänta tills vädret är lite mer stabilt!

Rostade rotsaker

Ingredienser

  • 350 g palsternacka

  • 500 g morötter

  • 1 purjolök

  • 250 g kastanjechampinjoner

  • Olivolja

  • Salt

Gör så här

    1. Skala palsternacka och morot. Slanta palsternackan tunt och skär moroten i stavar.

    2. Skär purjolöken i cirka 5 cm långa bitar. Skölj purjolöken noga.

    3. Kvarta champinjonerna.

    4. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form, ringla över olja och strö salt över.

    5. Rosta rotsakerna i cirka 40 minuter i 225 °C eller tills rotsakerna fått fin färg och är genommjuka.

Grillspett

Ingredienser

  • 800 g nötkött

  • salt och svartpeppar

  • Färska örter (t.ex. basilika, persilja och timjan)

Gör så här

    1. Skär nötköttet i bitar och torka det helt torrt.

    2. Krydda med salt, svartpeppar och finhackade örter.

    3. Trä upp på spett och grilla tills köttet får fin yta.

    4. Använder du träspett, se till att de får ligga i blöt en bra stund innan, så de inte börjar brinna när du lägger dem på grillen!

Potatispuré

Ingredienser

  • 600 g potatis (gärna mandelpotatis eller annan mjölig potatis)

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 1 dl riven vällagrad ost

  • 100 g kallt smör

  • 1 dl blandade färska örter

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Skala potatisen noga och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

    2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

    3. Värm mjölken och tillsätt den varma mjölken till potatisen i omgångar samtidigt som du vispar med elvisp.

    4. Blanda i osten, det kalla smöret och de färska örterna. Rör helt slätt. Smaka av med salt och peppar.

    5. Servera direkt tillsammans med rostade rotsaker och grillspetten.

Vintips till mina grillspett med rostade rotsaker och potatispuré: