Grönstedts lyxiga ärtsoppa med senapsgrädde.

Ärtsoppa med punsch är en klassisk kombination. Laga vår lyxiga ärtsoppa med senapsgrädde och servera med ett glas Grönstedts Blå Extra Gammal Arrakspunch.

Ärtsoppa med Grönstedts punsch
Ärtsoppa med Grönstedts punsch

Punsch har alltid haft en speciell plats i många människors hjärtan och är vanligt förekommande på studentnationer och restauranger med fokus på svensk tradition och nordisk matkultur. En klassisk kombination är att dricka punsch till ärtsoppa. Här bjuder Eric Danger Österlin på ett lyxigt recept på ärtsoppa med senapsgrädde.

Ärtsoppa

Ingredienser

  • 5 dl torkade gula ärtor

  • 400 g rimmad fläsklägg

  • 2 liter vatten

  • 1 morot

  • 2 gula lökar

  • 10 timjankvistar

  • 10 mejramkvistar

  • 5 persiljakvistar

  • 2 lagerblad

  • ½ purjolök

  • 4 kryddnejlikor

  • 2 msk smör

  • bacon i bit

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Blötlägg gula ärtor i vatten över natten.

    2. Dela purjolöken i hälften och tvätta bort jord. Lägg i timjan och mejram, och bind ihop i ett knyte.

    3. Skala en gul lök och sätt fast lagerbladen på löken med kryddnejlikan.

    4. Skär av svålen på baconet och tärna baconet i 1 cm stora bitar. Spara svålen.

    5. Lägg fläsklägget, purjolöken, svålen, löken och moroten i en kastrull. Häll på två liter vatten och låt sjuda i åtta timmar.

    6. Ta upp fläsklägget och plocka av köttet. Kyl ner och tärna sedan köttet. Sila av fonden och ställ åt sidan.

    7. Finhacka en gul lök och svetta löken i kastrull med två msk smör. Tillsätt de gula ärtorna utan vätska och häll på fonden. Sjud under lock tills ärtorna är mjuka och faller sönder.

    8. Vispa sönder ärtor och plocka upp skalen med vispen.

    9. Tillsätt fläsket och smaka av med salt och peppar.

    10. Stek bacon i en stekpanna.

    11. Plocka av persiljebladen och fritera snabbt i kastrull med varm olja.

Senapsgrädde

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 msk helkornig dijonsenap

  • 1 skvätt Grönstedts VS Cognac

  • 1 tsk sherryvinäger

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Vispa grädden tjock, men inte grynig, i en bunke.

    2. Vänd i senap, Grönstedts VS Cognac och sherryvinäger.

    3. Salta och peppra efter smak.

Servering

Grönstedts ärtsoppa

Servera Grönstedts ärtsoppa från ett stort kärl med slev. Ställ fram senapsgrädden, baconet och den friterade persiljan i mindre skålar på bordet, för dina gäster att portionera själva.

Servera Grönsteds Blå Extra Gammal Arrakspunsch kall eller lätt uppvärmd i små snapsglas till maten. Skål och smaklig spis!

Grönstedts Blå Extra Gammal Arrakspunsch

259,00 kr


En rik och fyllig premiumpunsch med frisk arrakskaraktär och balanserad sötma med inslag av fat.