Halstrad lax med örtpotatis och picklad rödlök.

Lax med sommarsmaker som passar både som plockmat och middag.

Halstrad lax med örtpotatis och picklad rödlök.
Las Moras Organic Chardonnay

Las Moras Organic Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

2661

89,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 25 min

Under sommarens lediga dagar försvinner den sköna känslan som jag brukar förknippa med fredagskvällar lite, då nästan alla kvällar känns som fredagskvällar. Men eftersom jag är en människa som gillar rutiner så omfamnar och välkomnar jag åter känslan som fredagar för med sig. Så hej efterlängtade fredag! Du är saknad!

Och med fredagar kommer ju även det obligatoriska fredagsmyset. Dagens recept passar sig ypperligt som plockmat. Har du gäster på besök, gör det enkelt för dig och lägg alla ingredienser i skålar och låt gästerna själva sätta ihop sin måltid. Eller blanda allt i en stor skål och gör en härlig sallad av det hela. Välj lite vad som passar er! Det allra bästa är att stor del av middagen går att förbereda dagen innan. Skönt va?

Till helgens fredagsmys har jag gjort en fräsch örtpotatis med halstrad lax och picklad rödlök. Fräscht och gott i all sin enkelhet. Med massor av goda smaker som gör sig perfekt till veckans vin som är ett chardonnay från Argentina.

Halstrad lax med örtpotatis och picklad rödlök

Ingredienser

  • 600 g potatis

  • 1 kruka färsk basilika

  • 1 kruka färsk persilja

  • 1 vitlöksklyfta

  • saft från 1 citron

  • olivolja

  • salt och svartpeppar

  • 800 g färsk lax

  • färsk dill

  • salladsblad

  • krasse

  • groddar

  • 2 stora rödlökar

  • 1 msk strösocker

  • 1 dl rödvinsvinäger

Gör så här

    1. Koka potatisen. Låt den svalna. Mixa under tiden basilika, persilja och vitlök. Pressa i citron och tillsätt oljan. Mixa alltihop. Smaka av med salt och peppar.

    2. Skär den kokta potatisen i kuber. Blanda i örtsåsen så att all potatis täcks ordentligt. Ställ undan det som blir över.

    3. Skär ner laxen i mindre bitar. Krydda rikligt med dill, salt och peppar. Stek i en het och torr stekpanna (gärna gjutjärn).

    4. Skala och skiva löken i tunna ringar.

    5. Blanda socker, rödvinsvinäger, olja och salt i en burk. Lägg i den skivade löken och sätt på ett lock. Skaka burken så att all lök täcks av lagen. Skaka burken ett par gånger under den närmaste halvtimmen.

    6. Lägg upp sköljda salladsblad på ett fat, lägg i ett par skedar "potatismos" och ringla lite extra örtsås över.

    7. Lägg på groddar, lax och picklad rödlök. Toppa allt med lite klippt krasse.

    8. Häll upp ett glas svalt vin och njut av den halstrade laxen!

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Recept: Linnéa Seidel