Halstrade pilgrimsmusslor med jordärtskockssoppa och andra delikatesser.

PA & Co har fyllt 30 år! Detta har dem firat med att ge ut kokboken "The devil made us do it!". Här får du ett recept från boken!

Recept från PA & Co
Recept från PA & Co
Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO
Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

Frankrike

Systembolaget nr:

7407301

205,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 50 min

Jordärtskockssoppa

Ingredienser

  • 500 g skalade och tärnade jordärtskockor

  • 2 hackade schalottenlökar

  • 1 dl vitt vin

  • 5 dl ljus hönsfond

  • 2 ½ dl grädde

  • 2 msk smör

  • salt

Gör så här

    1. Sautera lök och jordärtskockor i smör.

    2. Häll på vin och koka ihop.

    3. Tillsätt buljong och grädde och låt sjuda i cirka 15 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

Konfiterad rotselleri

Ingredienser

  • 4 msk tärnad rotselleri

  • olivolja

Gör så här

    1. Låt rotselleri sjuda i olja tills den blir mjuk, sila av och kyl ned.

Jordärtskockschips

Ingredienser

  • 2–4 skalade och tunt hyvlade jordärtskockor

  • olja till fritering

Gör så här

    1. Skölj skockaskivorna i kallt vatten. Häll av vattnet och låt dem torka på en kökshandduk eller på hushållspapper.

    2. Fritera dem i 160-gradig olja tills de blir krispiga.

Halstrade pilgrimsmusslor

Ingredienser

  • 8–12 pilgrimsmusslor (gärna färska)

  • olja och smör till stekning

Gör så här

    1. Stek pilgrimsmusslorna på hög värme i olja i 30 sekunder på ena sidan.

    2. Vänd musslorna. Lägg i 2 matskedar smör och ös musslorna i 30 sekunder till.

Servering

Ingredienser

  • ca 100 g tärnad anklever

  • 1–2  finstrimlade päron

  • krasse

Gör så här

    1. Stek anklever hastigt och dra åt sidan.

    2. Lägg först rotsellerin och de stekta musslorna i tallriken. Häll sedan över soppan och ringla till sist över anklevern.

    3. Garnera med chips, päron och krasse.

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

205,00 kr


Till rätten rekommenderas denna pinot gris från Gustave Lorentz.

Det har en frisk och komplex doft av gula plommon, persika och citrus samt en liten rökighet. En rik och komplex smak med tydlig mineral, gula plommon, kryddighet och viss fetma. Lång strukturerad avslutning.