Halstrade pilgrimsmusslor med jordärtskockssoppa och andra delikatesser.
PA & Co har fyllt 30 år! Detta har dem firat med att ge ut kokboken "The devil made us do it!". Här får du ett recept från boken!
Jordärtskockssoppa
Ingredienser
500 g skalade och tärnade jordärtskockor
2 hackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
5 dl ljus hönsfond
2 ½ dl grädde
2 msk smör
salt
Gör så här
Sautera lök och jordärtskockor i smör.
Häll på vin och koka ihop.
Tillsätt buljong och grädde och låt sjuda i cirka 15 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Konfiterad rotselleri
Ingredienser
4 msk tärnad rotselleri
olivolja
Gör så här
Låt rotselleri sjuda i olja tills den blir mjuk, sila av och kyl ned.
Jordärtskockschips
Ingredienser
2–4 skalade och tunt hyvlade jordärtskockor
olja till fritering
Gör så här
Skölj skockaskivorna i kallt vatten. Häll av vattnet och låt dem torka på en kökshandduk eller på hushållspapper.
Fritera dem i 160-gradig olja tills de blir krispiga.
Halstrade pilgrimsmusslor
Ingredienser
8–12 pilgrimsmusslor (gärna färska)
olja och smör till stekning
Gör så här
Stek pilgrimsmusslorna på hög värme i olja i 30 sekunder på ena sidan.
Vänd musslorna. Lägg i 2 matskedar smör och ös musslorna i 30 sekunder till.
Servering
Ingredienser
ca 100 g tärnad anklever
1–2 finstrimlade päron
krasse
Gör så här
Stek anklever hastigt och dra åt sidan.
Lägg först rotsellerin och de stekta musslorna i tallriken. Häll sedan över soppan och ringla till sist över anklevern.
Garnera med chips, päron och krasse.
Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO
221,00 kr
Till rätten rekommenderas denna pinot gris från Gustave Lorentz.
Det har en frisk och komplex doft av gula plommon, persika och citrus samt en liten rökighet. En rik och komplex smak med tydlig mineral, gula plommon, kryddighet och viss fetma. Lång strukturerad avslutning.