Helgrillad oxfilé med örter och försommarprimörer.

Helgrillad oxfilé går alltid hem och serveras här tillsammans med försommarens härligaste primörer. Perfekt till midsommar och andra härliga sommarkvällar.

helgrillad oxfilé med primörer på tallrik.
CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

Argentina

Systembolaget nr:

6146

85,00 kr


Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Frankrike

Systembolaget nr:

55173

115,00 kr


Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

4

logo

2 h 0 min

Helgrillad oxfilé på grillen är ett säkert kort! Jag serverar min oxfilé tillsammans med härliga primörer som fått ugnsbakas länge på låg värme i ugnen.

Jag serverade en klick av bearnaisedippen som är till grönsaksspetten till. Ett väldigt gott och fräscht alternativ till den klassiska bearnaisesåsen!

/Linnéa

Grillad oxfilé:

Ingredienser

  • 800 g oxfilé i bit

  • 2 dl färska örter (jag tog salvia och persilja)

  • 2 msk flingsalt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Finhacka örterna på en skärbräda, strö över salt och svartpeppar.

    2. Rulla köttbiten i örterna så den täcks helt.

    3. Låt vila i rumstemperatur i någon timme.

    4. Grilla oxfilén på indirekt värme med locket på. Oxfilén är klar när innertemperaturen uppnår 56 grader.

    5. Tag av från värmen och täck köttet med aluminumfolie och låt vila i cirka 30 minuter (nu stiger temperaturen 2-3 grader till).

    6. Skär sedan upp i skivor.

Primörer:

Ingredienser

  • 500 g grön sparris

  • 500 g späda morötter (gärna med blast kvar)

  • 6 st färska lökar

  • 250 g salladsärtor

  • olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Knäck av den träiga delen av sparrisen. Dela den sedan längst med. Tag av det mesta av blasten på morötterna, men spar ett par cm. Tvätta noga och dela i stavar.

    2. Klyfta löken i fjärdedelar.

    3. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och örtsalt.

    4. Rosta i 150 °C i cirka 40 minuter. Servera tillsammans med salladsärtor.

Vintips till grillad oxfilé:

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

85,00 kr


CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina passar utmärkt till grillat kött. Vinet har en doft med inslag av solmogna mörka plommon, viol samt kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka frukter och lakrits.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel