Helstekt kotlett med vitlök och potatisgratäng.

Linnéa bjuder på comfort food i form av av heltstekt kotlettrad med potatisgratäng. Servera gärna med ett glas cabernet sauvignon från Sydafrika. Så gott!

Kotlettrad med potatisgratäng
logo

4

logo

1 h 30 min

Att göra en helstekt kotlett som penslas med vitlökssmör blir riktigt saftigt och gott! Gör man den inte i ugnen går det fint att lägga den på grillen också. Får du vitlökssmör över är det gott att servera till det varma köttet.

Jag har de senaste gångerna jag gjort potatisgratäng haft purjolök i, vilket blir supergott tycker jag. Det ger hela gratängen lite mera smak. Ett tips är också att använda en smakrik ost, det är små saker som gör stor skillnad för hela rätten.

TIPS! Jag brukar lägga kotlettraden i den avlånga ugnsformen som är tänkt att baka bröd i, det passa perfekt. På det viset kan jag tillaga både kött och potatisgratäng samtidigt i ugnen.

Kotlettrad:

Ingredienser

  • 1 bit, ca 800 g utskuren kotlettrad

  • 75 g smör

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • salt

  • 1/2 dl finhackad persilja

Gör så här

    1. Lägg smör och pressad vitlök i en kastrull. Smält smöret. Blanda i salt och finhackad persilja.

    2. Tag fram kotlettraden ur kylen och pensla den med det smälta vitlökssmöret.

    3. Värm ugnen till 200°C, sätt en termometer i köttets bredaste del. Innertemperaturen ska gå upp till 70°C. Tag ut ur ugnen och täck kotlettraden med folie och låt vila minst 15 minuter.

Potatisgratäng:

Ingredienser

  • ca 800 g potatis

  • ca 5 dl grädde

  • 1/2 purjolök

  • 2 dl riven ost (gärna smakrik)

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Värm ugnen till 200°C. Skala och skiva potatisen. Skiva purjolöken tunt.

    2. Varva potatis och purjolök i en ugnsfast form. Slå över grädde, riven ost, salt och svartpeppar.

    3. Täck gratängformen med folie och grädda i ca 40 minuter.

    4. Tag bort folien och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk.

Vintips till kotlettrad med potatisgratäng:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

90,00 kr


Ett cabernet sauvignon med doft av svarta vinbär, blå plommon, kryddor, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat. Passar utmärkt till kötträtter som denna!

Recept: Linnéa Seidel

Lövbiffsgryta i stekpanna på bord med ris och salt.

Snabblagad lövbiffsgryta.


Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!

Läs mer »
Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »