Helstekt kyckling med skomakarsås.

Här har Caroline Hofberg, från matbloggen Caroline i köket, tagit fram ett underbart kycklingrecept i samarbete med vinet Falling Feather.

Helstekt kyckling med skomakarsås.
Falling Feather

Falling Feather

USA

Systembolaget nr:

72972

99,00 kr


logo

4

Mat som lagats med kärlek, med smaker som vi känner igen från barndomen. Amerikanerna kallar det för comfort food, på svenska kanske man kan översätta det med nostalgimat. Men oavsett namn, det här är en känsla som jag älskar. Därför känns det helt rätt för mig att låta en husmanskost-inspirerad maträtt möta ett vin från Kalifornien. Kan inte tänka mig något bättre än att njuta av vällagad mat tillsammans med ett fylligt och smakrikt vin!

Helstekt kyckling är verkligen den ultimata maträtten att samlas kring, och självklart vill jag ha en god sås till som kan möta vinets karaktär på allra bästa sätt. Här fick den älskade skomakarlådan agera inspirationskälla, som jag förvandlat till en skomakarsås. I grunden har jag gjort en rödvinssky som utökats med rökt sidfläsk och purjolök, de traditionella tillbehören till ”Skomakarens biffstek”.

Det mjuka vinet som görs på den amerikanska druvan ruby cabernet är både generöst och fruktigt, fyllt av bärig smak vilket är perfekt när man vill möta rotfrukternas naturliga sötma. Du kommer också att finna en tydlig örtighet som möter den örtkryddade kycklingen fint, liksom ett spännande smakmöte mellan vinets milda ton av sötlakrits och fläskets rökighet. Det här är helt enkelt ett vin som ger mig en värmande känsla, precis som en middag i sann comfort food–anda.

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.

Helstekt kyckling med skomakarsås

Helstekt kyckling är verkligen den ultimata maträtten att samlas kring. Personligen kan jag inte tänka mig något bättre än att njuta av vällagad mat tillsammans med ett fylligt och smakrikt vin! Falling feather är ett mjukt, generöst och fruktigt vin som matchar kyckling och rotfrukter, såväl som den smakrika vinskyn på ett alldeles ypperligt sätt. Jag har valt att göra en allt–i–ett–rätt där jag lägger både rotfrukter och potatis runt kycklingen. Men för dig som önskar är det också gott att byta potatisen mot mer rotfrukter, och istället servera ett gott potatismos till.

Helstekt kyckling och rotsaker:

Ingredienser

  • 1 stor kyckling av god kvalitet, ca 1,5 kg

  • 0,5 citron

  • 75 g smör

  • 2 rivna vitlöksklyftor

  • 3 msk hackad timjan + timjankvistar

  • salt

  • 2 msk olivolja

  • nymald peppar

  • steksnöre

  • 2 morötter

  • 2 palsternackor

  • ca 500 g potatis av fast sort

  • 2 rödlökar

  • 2 dl vatten

  • 1 msk kycklingfond

  • 1 msk torkad timjan

  • flingsalt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv skalet på citronen. Skär sedan citronen i grova bitar.

    2. Blanda citronskal, smör, vitlök, hackad timjan och salt.

    3. Stick försiktigt in fingret under skinnet på kycklingen vid bröst och lår, för att skapa en ficka. Tryck in smöret så det fördelar sig jämnt under skinnet.

    4. Lägg även en klick smör i kycklingens buk. Lägg också in citronbitarna och några timjankvistar.

    5. Gnid in kycklingen med olivolja, salt och peppar. Bind upp kycklingen med steksnöre och lägg den i en stor ugnsfast form.

    6. Skala rotfrukterna och tvätta potatisen. Skär rotfrukter, potatis och lök i grova bitar. Lägg grönsakerna runt kycklingen. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö timjan och salt på rotfrukter och potatis.

    7. Stek tills rotfrukter och potatis är mjuka och kycklingen precis genomstekt, cirka 1 ½ timme. Kycklingen ska vara 82° vid lårbenet när den är färdigstekt, eller när köttsaften som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig.

    8. Ös kyckling och grönsaker med skyn några gånger under stektiden.

Skomakarsås:

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 3 dl rödvin

  • 1 st lagerblad

  • ett par timjankvistar

  • 3 dl vatten

  • 1 ½ msk koncentrerad oxfond

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 2 msk kallt smör

  • salt

  • nymald peppar

  • 50 g rökt sidfläsk eller 2 skivor bacon

  • 2 dl strimlad purjolök

  • smör till stekning

Gör så här

    1. Gör skysåsen under tiden kycklingen steks: Finhacka schalottenlöken och mjukstek den i smör.

    2. Tillsätt vin, lagerblad och timjan. Koka ner vinet till hälften, utan lock.

    3. Häll på vatten och fond och fortsätt koka ihop ytterligare cirka 10 minuter. Blanda i vinägern mot slutet. Sila såsen.

    4. Ta från värmen och vispa i 2 msk smör, klickvis. Nu ska såsen inte kokas mer. Smaka av med salt och peppar.

    5. Strimla fläsket. Fräs fläsk och purjolök och blanda ner i såsen. Värm såsen försiktigt, men låt den inte koka.

Vin till kycklingen på flaska eller box:

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.

Falling Feather Bag in Box

259,00 kr


Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma elller kryddhetta.

Recept: Caroline Hofberg

Blåbärssås på träbord bredvid en skål med blåbär.

Blåbärssås


Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.

Läs mer »