Trippa finta.
Vinproducenten Planeta har även en egen kokbok fylld av sicilianska specialiteter. Här får du recept på den traditionella rätten Trippa finta!
Läs mer »Receptet är hämtat ur boken "Sicilia - The cooking of Casa Planeta" och lär dig att göra fantastisk hemmagjord pasta på äkta italienskt vis. Till pastan serveras en rosa pesto.
Originalnamnet för den här rätten är Busiati con pesto alla trapanese och kommer från Sicilien i Italien. Receptet är hämtat ur boken "Sicilia - The cooking of Casa Planeta" och lär dig att göra fantastisk hemmagjord pasta på äkta italienskt vis. Till pastan serveras en rosa pesto med några få ingredienser som ger mycket smak; mogna tomater, mandel, olivolja och basilika. En pesto som är både lätt att göra och knappt tar någon tid. Buon appetito!
4 dl durumvetemjöl
200 ml vatten
1 tsk extra virgin olivolja
Lägg mjölet på en träyta (t.ex. bord eller skärbräda). Gör ett hål i mitten av mjölet och häll i olivolja och vatten. Använd en gaffel för att blanda ihop ingredienserna och använd sedan dina händer för att knåda ordentligt tills du har en len och fast deg.
Lägg in degen i plastfolie och låt den vila, gärna i kylen, i 30 minuter.
Mjöla en träyta och kavla ut degen till en rektangel som är minst 30 mm tjock.
Skär degen på längden i ca 4 cm långa remsor.
Ta varje remsa och rulla dem längs med ett grillspett. I Italien kallas verktyget de använder för "buscio" och liknar en sticknål.
Rulla försiktigt grillspettet med pastan på din arbetsyta så att den plattas till lite grann och putta sedan försiktigt av den från grillspettet.
Låt din hemmagjorda pasta torka i minst en timme och koka sedan i en kastrull med saltat vatten.
500 g mogna tomater
1/2 dl färsk basilika
1,5 dl skalade mandlar
50 ml extra virgin olivolja
Salt
50 ml extra virgin olivolja
Lägg basilika och mandlar i en mortel och mortla till en grön kräm.
Lägg i tomater och salt samt häll i olivolja. Om du vill att det ska gå snabbare kan du använda en matberedare men då kommer peston bli mer slät. Pesto ska bli rosa.
0,5 dl mandel
0,5 dl färsk basilika
Brödsmulor
Koka pastan i 8-10 minuter.
Häll av vattnet ordentligt och blanda i din rosa pesto.
Toppa din hemmagjorda pasta med hackad mandel, rostade brödsmulor och hackad basilika.
119,00 kr
Calamoresca är ett friskt och fruktigt vin med inslag av päron, vit persika, färska örter och citrus. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, till grönsaksrätter eller rätter på fisk eller skaldjur.
79,00 kr
Skapat för alla tillfällen där ett vitt vin är att föredra. Till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats över öppen eld passar vinet utmärkt.
Recept: Planeta
Vinproducenten Planeta har även en egen kokbok fylld av sicilianska specialiteter. Här får du recept på den traditionella rätten Trippa finta!
Läs mer »En riktig klassiker i det italienska köket med ytterst få ingredienser som också går snabbt att tillaga.
Läs mer »Vinproducenterna Planeta och Nederburg är 2021 med på den ärofyllda listan World’s Most Admired Wine Brands sammanställd av Drinks International.
Läs mer »Mat är en viktig del för vinproducenten Planeta, och deras egna matlagningskurser har lett vidare till en kokbok fylld av sicilianska specialiteter. Här bjuder vi på recept på citruskrämfyllda crèpes - Ova murini!
Läs mer »