Hemmagjord, italiensk pasta med rosa pesto på tomat, basilika och mandel.

Receptet är hämtat ur boken "Sicilia - The cooking of Casa Planeta" och lär dig att göra fantastisk hemmagjord pasta på äkta italienskt vis. Till pastan serveras en rosa pesto.

Hemmagjord pasta med rosa pesto på tomat, basilika och mandel
Calamoresca

Calamoresca

Italien

Systembolaget nr:

20097

119,00 kr


CHILL OUT Chardonnay South Africa

CHILL OUT Chardonnay South Africa

Sydafrika

Systembolaget nr:

2053

79,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

Originalnamnet för den här rätten är Busiati con pesto alla trapanese och kommer från Sicilien i Italien. Receptet är hämtat ur boken "Sicilia - The cooking of Casa Planeta" och lär dig att göra fantastisk hemmagjord pasta på äkta italienskt vis. Till pastan serveras en rosa pesto med några få ingredienser som ger mycket smak; mogna tomater, mandel, olivolja och basilika. En pesto som är både lätt att göra och knappt tar någon tid. Buon appetito!

Hemmagjord pasta

Ingredienser

  • 4 dl durumvetemjöl

  • 200 ml vatten

  • 1 tsk extra virgin olivolja

Gör så här

    1. Lägg mjölet på en träyta (t.ex. bord eller skärbräda). Gör ett hål i mitten av mjölet och häll i olivolja och vatten. Använd en gaffel för att blanda ihop ingredienserna och använd sedan dina händer för att knåda ordentligt tills du har en len och fast deg.

    2. Lägg in degen i plastfolie och låt den vila, gärna i kylen, i 30 minuter.

    3. Mjöla en träyta och kavla ut degen till en rektangel som är minst 30 mm tjock.

    4. Skär degen på längden i ca 4 cm långa remsor.

    5. Ta varje remsa och rulla dem längs med ett grillspett. I Italien kallas verktyget de använder för "buscio" och liknar en sticknål.

    6. Rulla försiktigt grillspettet med pastan på din arbetsyta så att den plattas till lite grann och putta sedan försiktigt av den från grillspettet.

    7. Låt din hemmagjorda pasta torka i minst en timme och koka sedan i en kastrull med saltat vatten.

Rosa pesto med tomat och mandel

Ingredienser

  • 500 g mogna tomater

  • 1/2 dl färsk basilika

  • 1,5 dl skalade mandlar

  • 50 ml extra virgin olivolja

  • Salt

  • 50 ml extra virgin olivolja

Gör så här

    1. Lägg basilika och mandlar i en mortel och mortla till en grön kräm.

    2. Lägg i tomater och salt samt häll i olivolja. Om du vill att det ska gå snabbare kan du använda en matberedare men då kommer peston bli mer slät. Pesto ska bli rosa.

Servering

Ingredienser

  • 0,5 dl mandel

  • 0,5 dl färsk basilika

  • Brödsmulor

Gör så här

    1. Koka pastan i 8-10 minuter.

    2. Häll av vattnet ordentligt och blanda i din rosa pesto.

    3. Toppa din hemmagjorda pasta med hackad mandel, rostade brödsmulor och hackad basilika.

Vintips till pasta med rosa pesto med mandel:

Calamoresca

119,00 kr


Calamoresca är ett friskt och fruktigt vin med inslag av päron, vit persika, färska örter och citrus. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, till grönsaksrätter eller rätter på fisk eller skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay South Africa

79,00 kr


Skapat för alla tillfällen där ett vitt vin är att föredra. Till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats över öppen eld passar vinet utmärkt.

Recept: Planeta

Trippa finta

Trippa finta.


Vinproducenten Planeta har även en egen kokbok fylld av sicilianska specialiteter. Här får du recept på den traditionella rätten Trippa finta!

Läs mer »