Inkokta päron på 3 sätt.

En dessert hämtad ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.

Inkokta päron i fem olika färger
Larsen VS, 350ml

Larsen VS, 350ml

Frankrike

229,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz

AUSSIE Kangarouge Shiraz

Australien

Systembolaget nr:

6451

79,00 kr


logo

8

Dags att testa inkokta päron? Päronträden dignar av mogna frukter under hösten, kanske mest i september-oktober. Vi har en mängd olika sorters päron som växer i Sverige, och de kan vara fasta eller saftiga i köttet, söta eller mer åt det syrliga eller aromatiska hållet.

Vilka päron du väljer när du ska göra inkokta päron bestämmer du själv, men Conference-päron ofta ett mycket bra val. Dessa päron har en fast och tät konsistens som håller sig väl under kokningen, vilket hindrar dem från att bli för mjuka eller mosiga. Dessutom har Conference en balanserad sötma som passsar finfint med vanliga kryddor och sirap som ofta används vid inkokning.

Här är ter recept på inkokta päron hämtade ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer. Dessutom rekommenderar författarna att man med fördel kan servera päronen till fågelrätter av anka, gås eller tjäder.

Karamellpäron med konjak.

Ingredienser

  • 8 päron

  • 5 dl karamelliserat socker

  • 7 dl vatten

  • 1 liter konjak

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Saffranspäron.

Ingredienser

  • 8 päron

  • Saften från 2 apelsiner

  • 1 g saffran

  • 1 vaniljstång

  • 8 dl vatten

  • 0,5 dl socker

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Kryddkokta rödvinspäron.

Ingredienser

  • 8 päron

  • 4 lagerblad

  • 3 stjärnanis

  • 5 svartpepparkorn

  • 1 flaska rött vin

  • 5 dl socker

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Till inkokta päron:

Larsen VS, 350ml

229,00 kr


Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


Till de rödvinsinkokta päronen rekommenderar vi det här medelfylliga vinet med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.

Recept: Pontus Frithiof och Tor Stålhandske