Inkokta päron på 5 sätt.

En dessert hämtad ur boken Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.

Inkokta päron
Larsen VS, 500ml

Larsen VS, 500ml

Frankrike

Systembolaget nr:

189102

269,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz

AUSSIE Kangarouge Shiraz

Australien

Systembolaget nr:

645101

72,00 kr


En dessert hämtad ur boken Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer. Dessutom rekommenderar författarna att man med fördel kan servera päronen till fågelrätter av anka, gås eller tjäder.

Ingefärspäron.

Ingredienser

  • 8 hårda päron (exempelvis Conference)

  • 1 liter vatten

  • 0,6 dl socker

  • Saften av 1 citron

  • 1 stor bit ingefära, cirka 100 g, finhackad

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp vatten och socker.

    3. Lägg i päronen, ingefära och citronjuicen.

    4. Sjud ca 10 minuter.

    5. Låt päronen svalna i lagen.

Lingonpäron.

Ingredienser

  • 8 hårda päron (exempelvis Conference)

  • 1 liter vatten

  • 0,6 dl socker

  • 200 g lingon, frysta går bra

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp vatten och socker.

    3. Lägg i päronen och lingonen.

    4. Sjud ca 10 minuter.

    5. Låt päronen svalna i lagen.

Karamellpäron med konjak.

Ingredienser

  • 8 päron

  • 5 dl karamelliserat socker

  • 7 dl vatten

  • 1 liter konjak

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Saffranspäron.

Ingredienser

  • 8 päron

  • Saften från 2 apelsiner

  • 1 g saffran

  • 1 vaniljstång

  • 8 dl vatten

  • 0,5 dl socker

  • 1 flaska rött vin

  • 1 flaska rött vin

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Kryddkokta rödvinspäron.

Ingredienser

  • 8 päron

  • 4 lagerblad

  • 3 stjärnanis

  • 5 svartpepparkorn

  • 1 flaska rött vin

  • 5 dl socker

Gör så här

    1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.

    2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.

    3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.

    4. Låt päronen svalna i lagen.

Larsen VS, 500ml

269,00 kr


Larsen VS har en fruktig aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken. Det är en konjak som lämpar sig ypperligt i cocktails eller i matlagningen som i receptet ovan med konjaksinkokta päron.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

72,00 kr


Till de rödvinsinkokta päronen rekommenderar vi det här medelfylliga vinet med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.