Italienska lammwallenbergare med ajvarsås och potatispuré.

Här möter klassisk svensk husmanskost italienska smaker och det blir en riktig fullträff.

Lammwallenbergare med ajvar och potatispuré
Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Italien

Systembolaget nr:

79652

239,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 35 min

Här möter klassisk svensk husmanskost italienska smaker och det blir en riktig fullträff. Wallenbergare görs i vanliga fall på kalvfärs, men här har Linnéa bytt ut den mot lammfärs som fått sällskap av rosmarin och basilika. En len potatispuré, lite kryddig ajvarsås och smörstekt pak choi till blir en härlig smakupplevelse.

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 dl vispgrädde

  • salt

  • svartpeppar

  • 1 kruka basilika

  • 1 tsk torkad rosmarin

  • 500 g lammfärs

  • 2 dl vatten

  • 2 dl mild ajvar

  • 2 dl grädde

  • 1/2 dl rött vin

  • 1 nypa strösocker

  • 250 g pak choi

  • potatis

  • smör

Gör så här

    1. Blanda äggulor, vispgrädde och salt.

    2. Finhacka basilikan och blanda i den tillsammans med rosmarin och lammfärs. Blanda om väl.

    3. Forma färsen till biffar.

    4. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Lägg i biffarna och platta till dom något. Stek tills de fått fin färg på båda sidorna.

    5. Tillsätt vattnet och låt biffarna bli helt klara i stekpannan.

    6. Lyft ur biffarna och tillsätt ajvar, grädde, vin, socker och salt. Låt allt koka ihop till en god sås.

    7. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten.

    8. Pressa den nykokta potatisen, tillsätt mjölk och smör och vispa fluffigt med en ballongvisp.

    9. Dela pak choi i bitar och smörstek den.

    10. Servera wallenbergarna med potatispuré, ajvarsås och smörstekt pak choi.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


En perfekt smakpartner får du om du serverar ett glas Ruffino Riserva Ducale till. Det är ett komplext, nyanserat och fylligt vin med smak av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel med inslag av kryddiga toner från fat.

Recept: Linnéa Seidel