Julkryddad ribbestek med brysselkål och apelsinlingon.
Vågar man byta ut julskinkan? Kanske inte, men kanske kan en julkryddad Ribbestek bli ett gott alternativ?
Vågar man byta ut julskinkan? Kanske inte, men kanske kan en julkryddad ribbestek bli ett gott alternativ? En skinkstek med svålen kvar som ugnsbakas till den blir alldeles krispig.
Julkryddad ribbestek
Ingredienser
1 1/2 kg ribbestek (skinkstek med svålen kvar)
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kryddpeppar
Gör så här
Skär tunna ränder i svålen.
Blanda samman alla kryddor och gnid in detta runtom på fläsket. Värm ugnen till 175°C.
Lägg din ribbestek, med svålsidan ner i en ugnsfast form och stek i cirka 1 timme och 45 minuter eller tills innertemperaturen når 70 °C.
Ta sedan ut köttet, höj värmen till 250 °C och vänd på ribbesteken så du får svålsidan upp.
Låt din ribbestek stå i ugnen tills svålen fått fin färg men håll koll så att den inte bränns!
Apelsinlingon
Ingredienser
225 g lingon
1 1/2 dl strösocker
1 ekologisk apelsin
Gör så här
Blanda lingon och socker i en skål.
Låt stå i cirka 10 minuter. Riv skalet från en apelsin och blanda i.
Brysselkål
Ingredienser
1 kg brysselkål
Honung eller sirap
Olivolja
1 gul lök
Flingsalt
Granatäpple
Gör så här
Dela de brysselkål som är stora. Lägg all kål i en stekpanna.
Ringla över lite, lite honung eller sirap och olja. Massera in detta i kålen.
Skala och skiva löken fint. Blanda med kålen. Strö sist över flingsalt.
Stek på medelvärme tills brysselkålen börjat få färg och är mjukna.
Dekorera brysselkålen med granatäpple.
Ruffino Chianti Organic, 750ml
101,00 kr
Till ribbestek passar ett glas Ruffino Chianti, ett rött vin med fruktig, bärig doft. Den nya årgången är en av de bästa på länge. Skörden var svår och mindre än på 60 år men druvorna var högkvalitativa. Ett riktigt bra rödvin!
Varm grönkålssallad med lax.
Här har jag gjort en varm grönkålssallad som fått sällskap av både lax, svenskt äpple och granatäpple. En otroligt god kombination till julbordet!
Läs mer »