Vitt vin på box - sommarens lådviner.
Svårt att välja lådvin? Vi tipsar om goda vita viner och rosévin på box som passar för sommarens alla tillfällen.
Läs mer »En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".
Bara lax av bästa kvalité skall användas till denna kalasrätt. En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser, lite framförhållning krävs dock så att laxen får vila svalt en stund i lagen innan kalaset börjar. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".
1 kg färsk lax
1 gul lök
1 morot
1 l vatten
½ dl ättikssprit, 12%
1 msk salt
2 msk strösocker
10 vitpepparkorn
1 citron, i klyftor
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan neråt i en ugnsfast form med kant.
Skala och skiva löken i ringar och moroten i tunna skivor.
Koka upp vatten, ättika, salt, socker och vitpepparkorn. Lägg i löken och morotsskivorna.
Häll lagen över laxen och sätt in formen i ugnen i ca 10–20 min (laxens tjocklek avgör tiden).
Ta ut formen och låt laxen svalna i lagen. Sätt in laxen täckt med lagen i kylskåp, gärna över natten.
900 g färskpotatis
½ fänkålshuvud
4 salladslökar
50 g finbladig röd mangold
1 ask smörgåskrasse
1 dl pumpakärnor, rostade
olivolja
vit balsamvinäger
flingsalt
Koka potatisen och låt svalna. Dela i ganska stora bitar.
Skär bort rotplattan och hyvla fänkålen tunt på mandolin.
Hacka salladslöken i mindre bitar.
Lägg potatisen i en serveringsskål, vänd ner hyvlad fänkål, röd mangold, salladslök, klippt smörgåskrasse och pumpakärnor.
Ringla över olivolja och vit balsamvinäger och strö över flingsalt.
4 dl turkisk naturell yoghurt på burk, 10%
1 ½ msk dijonsenap
6 msk kapris
1 tsk citronsaft
vitpeppar
Blanda turkisk yoghurt med dijonsenap, grovhackad kapris och färskpressad citronsaft. Smaka av med vitpeppar.
Häll bort lagen från laxen och lägg laxbiten på ett serveringsfat, garnera med den inlagda löken och moroten. Servera med potatissallad, kaprissås och färsk citron i klyftor.
91,00 kr
Till den inkokta laxen rekommenderar vi en Chardonnay. Las Moras Reserve Chardonnay har en torr och fräsch smak med lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
489,00 kr
Det här fantastiska rosévinet finns även på magnumflaska! Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.
Recept: Louise Bondebjer
Svårt att välja lådvin? Vi tipsar om goda vita viner och rosévin på box som passar för sommarens alla tillfällen.
Läs mer »Recept på grillad röding med dillsmör och färskpotatis med tillhörande dryckestips. Ett perfekt sommarrecept från Elsa Billgrens bok Elsas Husdröm.
Läs mer »Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »Linnéa bjuder på en somrig rätt med lyxig löjromscrème som serveras med roséchampagne.
Läs mer »