Kall inkokt lax med somrig färskpotatissallad och kaprissås.

En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".

Kall inkokt lax
Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

Frankrike

Systembolaget nr:

72349

489,00 kr


logo

6

Bara lax av bästa kvalité skall användas till denna kalasrätt. En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser, lite framförhållning krävs dock så att laxen får vila svalt en stund i lagen innan kalaset börjar. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".

Inkokt lax

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax

  • 1 gul lök

  • 1 morot

  • 1 l vatten

  • ½ dl ättikssprit, 12%

  • 1 msk salt

  • 2 msk strösocker

  • 10 vitpepparkorn

  • 1 citron, i klyftor

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan neråt i en ugnsfast form med kant.

    2. Skala och skiva löken i ringar och moroten i tunna skivor.

    3. Koka upp vatten, ättika, salt, socker och vitpepparkorn. Lägg i löken och morotsskivorna.

    4. Häll lagen över laxen och sätt in formen i ugnen i ca 10–20 min (laxens tjocklek avgör tiden).

    5. Ta ut formen och låt laxen svalna i lagen. Sätt in laxen täckt med lagen i kylskåp, gärna över natten.

Färskpotatissallad

Ingredienser

  • 900 g färskpotatis

  • ½ fänkålshuvud

  • 4 salladslökar

  • 50 g finbladig röd mangold

  • 1 ask smörgåskrasse

  • 1 dl pumpakärnor, rostade

  • olivolja

  • vit balsamvinäger

  • flingsalt

Gör så här

    1. Koka potatisen och låt svalna. Dela i ganska stora bitar.

    2. Skär bort rotplattan och hyvla fänkålen tunt på mandolin.

    3. Hacka salladslöken i mindre bitar.

    4. Lägg potatisen i en serveringsskål, vänd ner hyvlad fänkål, röd mangold, salladslök, klippt smörgåskrasse och pumpakärnor.

    5. Ringla över olivolja och vit balsamvinäger och strö över flingsalt.

Kaprissås

Ingredienser

  • 4 dl turkisk naturell yoghurt på burk, 10%

  • 1 ½ msk dijonsenap

  • 6 msk kapris

  • 1 tsk citronsaft

  • vitpeppar

Gör så här

    1. Blanda turkisk yoghurt med dijonsenap, grovhackad kapris och färskpressad citronsaft. Smaka av med vitpeppar.

Vid servering

Ingredienser

    Gör så här

      1. Häll bort lagen från laxen och lägg laxbiten på ett serveringsfat, garnera med den inlagda löken och moroten. Servera med potatissallad, kaprissås och färsk citron i klyftor.

    Vintips till inkokt lax: 

    Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

    91,00 kr


    Till den inkokta laxen rekommenderar vi en Chardonnay. Las Moras Reserve Chardonnay har en torr och fräsch smak med lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

    Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

    489,00 kr


    Det här fantastiska rosévinet finns även på magnumflaska! Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

    Recept: Louise Bondebjer