Kikärtsgryta med kyckling.

Sätt smak på vintern med en riktigt god kikärtsgryta som serveras med kyckling som du tillagar på ditt favoritsätt.

Kikärtsgryta med kyckling.
logo

4

logo

1 h 0 min

En smakrik gryta med kikärtor, paprika, vitlök och selleri värmer upp en kall kväll. Lägg till lite kyckling som du tillagar på valfritt vis och du har en riktigt värmande och mättande gryta som du gärna kan servera ihop med rött vin som är både fruktigt och har fatkaraktär.

Kikärtsgryta:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 1 hel vitlök

  • 1 stjälk selleri

  • 1 röd paprika

  • 1 grön paprika

  • 1 stor potatis

  • 1 tomat

  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 8 dl grönsaksbuljong

  • 500 g kokta kikärtor

  • 4 msk olivolja

  • 4 vitlöksklyftor

  • 5 cm tärnad baguette (gärna gårdagens)

  • 1 st ägg

Gör så här

    1. Hacka lök, vitlök och selleri. Svetta i stekpanna i 1 msk olja i 3 min på låg värme.

    2. Hacka röd och grön paprika fint och potatis i 3-4 cm kuber, svetta tillsammans med paprikapulver i 5 min.

    3. Tillsätt kikärtorna och riv tomaten och häll i stekpannan.

    4. Tillsätt grönsaksbuljongen. Koka på låg värme tills potatisen är mjuk. Tillsätt ev salt och peppar efter smak.

    5. Skala och rosta vitlöksklyftorna i lite olja på medelvärme i en separat stekpanna, tills de är gyllenbruna, plocka sedan upp vitlöken.

    6. Vändstek ägg i oljan tills ägget är ”well done”. Ta upp ägget, lägg åt sidan och tillsätt sedan brödet i stekpannan och stek tills brödet är lätt gyllenbrunt.

    7. Mortla, mosa eller mixa det stekta ägget, det stekta brödet samt rostad vitlök till en kräm och red kikärtsgrytan med krämen!

    8. Dra av stekpannan med grytan från värmen och servera med ugnstekt eller grillad kyckling och sallad.

Kyckling:

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1,5 kg

Gör så här

    1. Grilla eller baka delar eller en hel kyckling med ben i ugn med lite salt och peppar och paprikapulver på skinnet medan du gör kikärtsgrytan. (Du kan givetvis använda vilken del av kycklingen som du föredrar. Om du bakar delar av kyckling i ugn på låg temperatur blir den som saftigast)

Vin till kikärtsgrytan:

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Här rekommenderar vi en sangiovese som har en fin och fruktig doft med inslag av körsbär, fat, mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även till pizza och mustiga pastarätter.

Recept: Danger Österlin