Kimchi.

Kimchi är ett koreanskt tillbehör som består av fermeneterad kål som är gott till asiatiska rätter, grillade mackor och stekt ris. 

kimchi i burk
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Tyskland

Systembolaget nr:

5126001

269,00 kr


logo

1 kg

logo

1 h 30 min

Kimchi som är en saltsyrlig grönsaksblandning med ett härligt umamidjup och kraftiga smaker är svårt beroendeframkallande. Kimchi är den vanligaste sidorätten i Korea och passar till exempel till en god bimbimbap.

Receptet kommer från kokboken "Odla grönsaker och fyll ditt skafferi" av John Taylor och Jenny “Surtanten” Neikell.

Kimchi:

Ingredienser

 • 1 kg salladskål

 • 20 g jodfritt salt, t ex havssalt (4 tsk finkornigt)

 • 50 g gul lök (ca 0,5 lök)

 • 10 g vitlök (3–4 klyftor)

 • 20 g färsk ingefära

 • 5 g gochugaru eller annan chili (färsk eller flakes) efter smak (1 msk)

Gör så här

  1. Skölj salladskålen, även mellan bladen, och skär den i strimlor. Vill du kunna äta kimchin med pinnar bör strimlorna vara 2–4 centimeter breda, men det går bra med både tjockare och smalare.

  2. Lägg strimlorna i en bunke och strö över salt. Massera in saltet så att det fördelar sig jämnt och tryck sedan till strimlorna så att de ligger tätt packade i bunken. Låt kålen stå och vätska sig i minst 1 timme i rumstemperatur.

  3. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken och ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den) och riv båda fint. Blanda ingefära och vitlök med chili till en pasta.

  4. Om salladskålen har vätskat sig mycket kan en del av spadet hällas bort. Blanda ner lök och kryddpasta i salladskålen och rör om ordentligt så att kryddpastan fördelas jämnt.

  5. Tryck ner salladskålen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Pressa till kålen mellan varven så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 centimeter till kanten på burken.

  6. Påstricket: Öppna burken. Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

  7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 °C) i 5–7 dagar. Låt kimchin mogna i kylskåp i ytterligare minst 1 vecka.

Viner till Kimchi

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling för sig världsvant tillsammans med både sushi, kryddheta nudlar samt thailändska soppor och grytor. Ett ypperligt vin till asiatisk mat!

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Vinets sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

Recept: Jenny “Surtanten” Neikell