Kimchi.

Kimchi är ett koreanskt tillbehör som består av fermeneterad kål som är gott till asiatiska rätter, grillade mackor och stekt ris. 

kimchi i burk
YOKO Furmint

YOKO Furmint

Ungern

Systembolaget nr:

5296901

101,00 kr

137,00 kr


logo

1 kg

logo

1 h 30 min

Kimchi som är en saltsyrlig grönsaksblandning med ett härligt umamidjup och kraftiga smaker är svårt beroendeframkallande. Kimchi är den vanligaste sidorätten i Korea och passar till exempel till en god bimbimbap.

Receptet kommer från kokboken "Odla grönsaker och fyll ditt skafferi" av John Taylor och Jenny “Surtanten” Neikell.

Kimchi:

Ingredienser

 • 1 kg salladskål

 • 20 g jodfritt salt, t ex havssalt (4 tsk finkornigt)

 • 50 g gul lök (ca 0,5 lök)

 • 10 g vitlök (3–4 klyftor)

 • 20 g färsk ingefära

 • 5 g gochugaru eller annan chili (färsk eller flakes) efter smak (1 msk)

Gör så här

  1. Skölj salladskålen, även mellan bladen, och skär den i strimlor. Vill du kunna äta kimchin med pinnar bör strimlorna vara 2–4 centimeter breda, men det går bra med både tjockare och smalare.

  2. Lägg strimlorna i en bunke och strö över salt. Massera in saltet så att det fördelar sig jämnt och tryck sedan till strimlorna så att de ligger tätt packade i bunken. Låt kålen stå och vätska sig i minst 1 timme i rumstemperatur.

  3. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken och ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den) och riv båda fint. Blanda ingefära och vitlök med chili till en pasta.

  4. Om salladskålen har vätskat sig mycket kan en del av spadet hällas bort. Blanda ner lök och kryddpasta i salladskålen och rör om ordentligt så att kryddpastan fördelas jämnt.

  5. Tryck ner salladskålen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Pressa till kålen mellan varven så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 centimeter till kanten på burken.

  6. Påstricket: Öppna burken. Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

  7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 °C) i 5–7 dagar. Låt kimchin mogna i kylskåp i ytterligare minst 1 vecka.

Vintips till koreansk och östasiatisk mat:

Det nya varumärket YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat och en grundregel till asiatisk mat är att vinerna ska ha en hög syra. Ett vin som passar utmärkt till asiatisk mat är YOKO Furmint.

YOKO Furmint

101,00 kr

137,00 kr


YOKO Furmint är ett torrt och friskt vin med en lätt vaxig textur. Vinet har en fin smakintensitet med toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.

Recept: Jenny “Surtanten” Neikell

YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »