En ny, kraftfull Côtes-du-Rhône intar manegen.
En starkt lysande stjärna på vinhimlen har tänts: Le Grand Manège Côtes-du-Rhône. Vinet är ett kraftfullt och elegant rött vin från hjärtat av Rhône.
Läs mer »Köttfärslimpa med kokt potatis och hemgjord brunsås – vilken klassiker! Här delar Linnéa med sig av sina knep för att få till den allra godaste köttfärslimpan.
Det kan vara så att min son nästan blivit osams på skolgården med ett annat barn om vem som faktisk gör den godaste köttfärslimpan. För det är tydligen jag som gör den absolut godaste!
Jag använder alltid havregryn som får svälla i mjölk i både köttfärslimpa och köttbullar. Det tycker jag blir allra bäst. Se bara till att blanda smeten helt slätt så havregrynen finfördelas. Då blir det toppen!
Såsen blir godast och du häller i lite av skyn som bildas i formen från köttfärslimpan. Det är i den all smak sitter! Jag serverar kokt potatis och rårörda lingon till. Hur gott som helst!
/Linnéa
1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 lök
2 ägg
2 msk senap
2 msk oxfond
1 dl torkade trattkantareller
2 tsk örtsalt
1 kg nötfärs
Blanda samman mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla i ca 20 minuter.
Skala och finhacka löken. Blanda i lök, ägg, senap och oxfond i de svällda havregrynen och rör till en slät smet.
Smula i trattkantarellerna och saltet. Ha i nötfärsen och blanda väl.
Smörj en ugnsfast form och ha i färsen. Forma till en avlång limpa.
Stek i ugnen i 175°C i cirka 40 minuter.
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
gärna lite sky från köttfärslimpan
2 msk oxfond
2 tsk soja
ev salt
0,5 dl trattkantareller
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
Sänk värmen något och ha i mjölken, lite i taget under konstant vispning så du vispar ur alla klumpar.
Tillsätt sky från köttfärslimpan, oxfond, grädde och soja. Låt såsen sjuda ett par minuter.
Smaka eventuellt av med lite salt och smula i trattkantareller.
209,00 kr
I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.
89,00 kr
Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.
Recept: Linnéa Seidel
En starkt lysande stjärna på vinhimlen har tänts: Le Grand Manège Côtes-du-Rhône. Vinet är ett kraftfullt och elegant rött vin från hjärtat av Rhône.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs mer »Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Läs mer »