Klassisk köttfärslimpa med potatis och brunsås.

Köttfärslimpa med kokt potatis och hemgjord brunsås – vilken klassiker! Här delar Linnéa med sig av sina knep för att få till den allra godaste köttfärslimpan.

Köttfärslimpa med brunsås.
Bella de Día Garnacha

Bella de Día Garnacha

Spanien

Systembolaget nr:

2777

209,00 kr


Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

Spanien

Systembolaget nr:

2249

89,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

Det kan vara så att min son nästan blivit osams på skolgården med ett annat barn om vem som faktisk gör den godaste köttfärslimpan. För det är tydligen jag som gör den absolut godaste!

Jag använder alltid havregryn som får svälla i mjölk i både köttfärslimpa och köttbullar. Det tycker jag blir allra bäst. Se bara till att blanda smeten helt slätt så havregrynen finfördelas. Då blir det toppen!

Såsen blir godast och du häller i lite av skyn som bildas i formen från köttfärslimpan. Det är i den all smak sitter! Jag serverar kokt potatis och rårörda lingon till. Hur gott som helst!

/Linnéa

Köttfärslimpa:

Ingredienser

  • 1 dl havregryn

  • 2 dl mjölk

  • 1 lök

  • 2 ägg

  • 2 msk senap

  • 2 msk oxfond

  • 1 dl torkade trattkantareller

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 kg nötfärs

Gör så här

    1. Blanda samman mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla i ca 20 minuter.

    2. Skala och finhacka löken. Blanda i lök, ägg, senap och oxfond i de svällda havregrynen och rör till en slät smet.

    3. Smula i trattkantarellerna och saltet. Ha i nötfärsen och blanda väl.

    4. Smörj en ugnsfast form och ha i färsen. Forma till en avlång limpa.

    5. Stek i ugnen i 175°C i cirka 40 minuter.

Brunsås med trattkantareller:

Ingredienser

  • 3 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 dl mjölk

  • 2 dl grädde

  • gärna lite sky från köttfärslimpan

  • 2 msk oxfond

  • 2 tsk soja

  • ev salt

  • 0,5 dl trattkantareller

Gör så här

    1. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet.

    2. Sänk värmen något och ha i mjölken, lite i taget under konstant vispning så du vispar ur alla klumpar.

    3. Tillsätt sky från köttfärslimpan, oxfond, grädde och soja. Låt såsen sjuda ett par minuter.

    4. Smaka eventuellt av med lite salt och smula i trattkantareller.

Vintips till köttfärslimpan:

Bella de Día Garnacha

209,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Recept: Linnéa Seidel