Karins Veranda är höstmys på box.
Lagom till att höstkylan gör sitt intåg lanseras ett nytt vin i kärlekens färg - Karins Veranda.
Läs mer »Köttfärslimpa med kokt potatis och hemgjord brunsås – vilken klassiker! Här delar Linnéa med sig av sina knep för att få till den allra godaste köttfärslimpan.
Det kan vara så att min son nästan blivit osams på skolgården med ett annat barn om vem som faktisk gör den godaste köttfärslimpan. För det är tydligen jag som gör den absolut godaste!
Jag använder alltid havregryn som får svälla i mjölk i både köttfärslimpa och köttbullar. Det tycker jag blir allra bäst. Se bara till att blanda smeten helt slätt så havregrynen finfördelas. Då blir det toppen!
Såsen blir godast och du häller i lite av skyn som bildas i formen från köttfärslimpan. Det är i den all smak sitter! Jag serverar kokt potatis och rårörda lingon till. Hur gott som helst!
/Linnéa
1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 lök
2 ägg
2 msk senap
2 msk oxfond
1 dl torkade trattkantareller
2 tsk örtsalt
1 kg nötfärs
Blanda samman mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla i ca 20 minuter.
Skala och finhacka löken. Blanda i lök, ägg, senap och oxfond i de svällda havregrynen och rör till en slät smet.
Smula i trattkantarellerna och saltet. Ha i nötfärsen och blanda väl.
Smörj en ugnsfast form och ha i färsen. Forma till en avlång limpa.
Stek i ugnen i 175°C i cirka 40 minuter.
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
gärna lite sky från köttfärslimpan
2 msk oxfond
2 tsk soja
ev salt
0,5 dl trattkantareller
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
Sänk värmen något och ha i mjölken, lite i taget under konstant vispning så du vispar ur alla klumpar.
Tillsätt sky från köttfärslimpan, oxfond, grädde och soja. Låt såsen sjuda ett par minuter.
Smaka eventuellt av med lite salt och smula i trattkantareller.
194,00 kr
Till en klassisk husman som köttfärslimpa med brunsås och potatis passar ett fruktdrivet rödvin som Karins Veranda. Här finns toner av mogna röda bär som hallon, solmogna jordgubbar och mörka körsbär och där plommon, vaniljtoner och en fläkt av fat visar upp sig som en vacker siluett.
Recept: Linnéa Seidel
Lagom till att höstkylan gör sitt intåg lanseras ett nytt vin i kärlekens färg - Karins Veranda.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs mer »Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Läs mer »