Köttfärspaj med västerbottensost.

Matpajer är väldigt tacksam mat som sköter sig själv i ugnen och blir bra matlåda. Här har Linnéa gjort en köttfärspaj med mustiga smaker och ett riktigt frasigt pajskal.

Köttfärspaj.
Señorio de Los Llanos Reserva

Señorio de Los Llanos Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2685

76,00 kr


logo

6

logo

1 h 20 min

Att bjuda på en bit matpaj, det är som att bjuda på en bit kärlek tycker jag. Vem älskar inte en smakrik bit paj? Här har jag gjort en fyllig köttfärspaj. Med massor av härlig smak. Morötterna valde jag att skära i småbitar, men det går också bra att riva morötterna. Gör som du vill. Låt köttfärsen koka utan lock, så att mycket av vätskan kokar bort.

Nyckeln till ett riktigt frasigt pajskal är att inte överarbeta degen. Mixa ihop ingredienserna, det får gärna vara små bitar av smör kvar. Men se till att smöret är riktigt kallt! Sedan behöver degen kylas ned ordentligt innan den gräddas. Jag tycker det är enklast att klä pajformen först och sedan låta den stå kallt.

/Linnéa

Köttfärspaj:

Ingredienser

  • 125 g kallt smör

  • 3 dl vetemjöl (180 g)

  • 1 msk kallt vatten

  • en nypa salt

  • 700 g nötfärs

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 3 stjälkar selleri

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 msk timjan

  • 2 medelstora morötter

  • 1 dl rött vin

  • 2 msk oxfond

  • 400 g passerade tomater

  • 2 tsk majsstärkelse

  • vatten

  • 3 msk balsamvinäger

  • salt och svartpeppar

  • 3 ägg

  • 3 dl mjölk/grädde

  • 150 g riven Västerbottensost

  • 200 g körsbärstomater

  • 3 msk balsamvinäger

  • 1 nypa strösocker

  • färsk gräslök

Gör så här

    1. Mixa snabbt ihop kallt smör, mjöl, vatten och salt till en smulig massa. Nyp ihop till en smidig deg, kavla ut på mjölat bord till en tunn platta, lagom stor att täcka din pajform.

    2. Klä pajformen med degen. Nagga botten och ställ sedan pajformen kallt i cirka 30 minuter. Klä kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i ugn på 225°C i cirka 10 minuter.

    3. Fräs nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva selleri. Låt detta fräsa med nötfärsen i någon minut.

    4. Skala och skär morötterna i småbitar och ha i. Slå på rödvin och låt koka upp. Tillsätt fond och passerade tomater. Låt allt koka utan lock tills morötterna mjuknat. Red av med lite majsstärkelse utrört i vatten.

    5. Smaka av köttfärsen med balsamvinäger, salt och svartpeppar.

    6. Fyll det förgräddade pajskalet med köttfärsen.

    7. Vispa samman ägg med mjölk eller grädde. Häll detta över köttfärsen. Toppa med riven ost.

    8. Grädda 225°C i cirka 30 minuter eller tills osten fått fin färg.

    9. Dela tomaterna och toppa pajen med, ringla över balsamvinäger, socker och klippt gräslök.

Vin till köttfärspajen:

Señorio de Los Llanos Reserva

76,00 kr


En resvera med en medelstor, kryddig och utvecklad doft med fatkaraktär och inslag av  torkade körsbär, vanilj, kanel, tobak och choklad. Smaken är mjuk, kryddig och utvecklad med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kanel, nötter och choklad.

Recept: Linnéa Seidel