Frasig smördegspaj med räkor.
Den här frasiga smördegspajen med räkor är en favoriträtt som gästerna alltid ber att få receptet på.
Läs mer »Matpajer är väldigt tacksam mat som sköter sig själv i ugnen och blir bra matlåda. Här har Linnéa gjort en köttfärspaj med mustiga smaker och ett riktigt frasigt pajskal.
Att bjuda på en bit matpaj, det är som att bjuda på en bit kärlek tycker jag. Vem älskar inte en smakrik bit paj? Här har jag gjort en fyllig köttfärspaj. Med massor av härlig smak. Morötterna valde jag att skära i småbitar, men det går också bra att riva morötterna. Gör som du vill. Låt köttfärsen koka utan lock, så att mycket av vätskan kokar bort.
Nyckeln till ett riktigt frasigt pajskal är att inte överarbeta degen. Mixa ihop ingredienserna, det får gärna vara små bitar av smör kvar. Men se till att smöret är riktigt kallt! Sedan behöver degen kylas ned ordentligt innan den gräddas. Jag tycker det är enklast att klä pajformen först och sedan låta den stå kallt.
/Linnéa
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk kallt vatten
en nypa salt
700 g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 msk torkad oregano
1 msk timjan
2 medelstora morötter
1 dl rött vin
2 msk oxfond
400 g passerade tomater
2 tsk majsstärkelse
vatten
3 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
3 ägg
3 dl mjölk/grädde
150 g riven Västerbottensost
200 g körsbärstomater
3 msk balsamvinäger
1 nypa strösocker
färsk gräslök
Mixa snabbt ihop kallt smör, mjöl, vatten och salt till en smulig massa. Nyp ihop till en smidig deg, kavla ut på mjölat bord till en tunn platta, lagom stor att täcka din pajform.
Klä pajformen med degen. Nagga botten och ställ sedan pajformen kallt i cirka 30 minuter. Klä kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i ugn på 225°C i cirka 10 minuter.
Fräs nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva selleri. Låt detta fräsa med nötfärsen i någon minut.
Skala och skär morötterna i småbitar och ha i. Slå på rödvin och låt koka upp. Tillsätt fond och passerade tomater. Låt allt koka utan lock tills morötterna mjuknat. Red av med lite majsstärkelse utrört i vatten.
Smaka av köttfärsen med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Fyll det förgräddade pajskalet med köttfärsen.
Vispa samman ägg med mjölk eller grädde. Häll detta över köttfärsen. Toppa med riven ost.
Grädda 225°C i cirka 30 minuter eller tills osten fått fin färg.
Dela tomaterna och toppa pajen med, ringla över balsamvinäger, socker och klippt gräslök.
76,00 kr
En resvera med en medelstor, kryddig och utvecklad doft med fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, vanilj, kanel, tobak och choklad. Smaken är mjuk, kryddig och utvecklad med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kanel, nötter och choklad.
Recept: Linnéa Seidel
Den här frasiga smördegspajen med räkor är en favoriträtt som gästerna alltid ber att få receptet på.
Läs mer »En god paj som dessutom är vacker att ställa fram på påskbordet. Fylld med kyckling och vårprimörer i form av morötter och sparris.
Läs mer »Lagom till kräftpremiären bjuder Linnéa här på ett underbart recept på kantarellpaj i portionsformar med lagrad ost och brie!
Läs mer »Det här är en paj som inte bakas i pajform utan där man enkelt kavlar ut pajdegen, lägger på fyllningen, viker upp kanterna och sedan gräddar som den är. Den här gången valde jag att fylla den med rostade grönsaker och fetaost.
Läs mer »