Vitlöksdoftande skaldjurspasta med kräftor och musslor.
Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »Makalöst god skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att man med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag inte skaldjurspasta oftare helt enkelt?
2 vitlöksklyftor
olja
1 kg blåmusslor
2 dl vitt vin
1 dl vatten
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten.
Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid.
Häll i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
olja
2 tsk fisksås
2 dl grädde
1 dl vitt vin
chiliflakes
färsk persilja
saft från 1/2 citron
ca 1 dl riven parmesan
500 g räkor, gärna färska
svartpeppar
Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat.
Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter.
Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spara ett par till dekoration.
Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt.
färsk persilja
riven parmesan
Servera skaldjurspastan i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Häll upp ett glas av det svala vinet, servera skaldjurspastan och låt fredagsmyset börja!
67,00 kr
Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.
239,00 kr
Prova denna Chardonnay från Australien, ett medelfylligt och smakrikt vitt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. En perfekt match till fisk, skaldjur och skaldjurspasta!
Recept: Linnéa Seidel
Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs mer »Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs mer »Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer »