Krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor.

Makalöst god krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

Skaldjurspasta med blåmusslor och räkor i krämig sås.
logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att man med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag inte skaldjurspasta oftare helt enkelt? Du kan ta vilka skaldjur du vill och har till hands, men här har jag gjort ett recept på krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor.

Den krämiga såsen till skaldjurspastan gör du med grädde och vitt vin, som smaksätts med chiliflakes, citron och parmesan. Härligt krämigt och smakrikt till skaldjuren! Servera sedan skaldjurspastan med ett fruktigt vitvin och du är hemma.

Musslor

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • olja

  • 1 kg blåmusslor

  • 2 dl vitt vin

  • 1 dl vatten

Gör så här

    1. Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten.

    2. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.

    3. Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid.

    4. Häll i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.

Skaldjurspasta

Ingredienser

  • 10 cm purjolök

  • 1 vitlöksklyfta

  • olja

  • 2 tsk fisksås

  • 2 dl grädde

  • 1 dl vitt vin

  • chiliflakes

  • färsk persilja

  • saft från 1/2 citron

  • ca 1 dl riven parmesan

  • 500 g räkor, gärna färska

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat.

    2. Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter.

    3. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.

    4. Skrapa ur musslorna ur skalen, spara ett par till dekoration.

    5. Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt.

Att toppa med

Ingredienser

  • färsk persilja

  • riven parmesan

Gör så här

    1. Servera skaldjurspastan i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

    2. Häll upp ett glas av det svala vinet, servera skaldjurspastan och låt fredagsmyset börja!

Vin till skaldjurspastan:

Till en krämig skaldjurspasta som denna passar ett fylligt och fruktigt vitvin, gärna en chardonnay. Den möter både skaldjuren (i detta fall musslor och räkor) utmärkt och det feta i såsen matchar syran i vinet mycket bra.

CHILL OUT Chardonnay Australia

242,00 kr


Prova denna Chardonnay från Australien, ett medelfylligt och smakrikt vitt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. En perfekt match till fisk, skaldjur och skaldjurspasta!

Il Capolavoro Bianco

69,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

Recept: Linnéa Seidel