Skaldjurspasta med kräftor och musslor.
Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »Makalöst god krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Australien
Systembolaget nr:
22280
242,00 kr
Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att man med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag inte skaldjurspasta oftare helt enkelt? Du kan ta vilka skaldjur du vill och har till hands, men här har jag gjort ett recept på krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor.
Den krämiga såsen till skaldjurspastan gör du med grädde och vitt vin, som smaksätts med chiliflakes, citron och parmesan. Härligt krämigt och smakrikt till skaldjuren! Servera sedan skaldjurspastan med ett fruktigt vitvin och du är hemma.
2 vitlöksklyftor
olja
1 kg blåmusslor
2 dl vitt vin
1 dl vatten
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten.
Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid.
Häll i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
olja
2 tsk fisksås
2 dl grädde
1 dl vitt vin
chiliflakes
färsk persilja
saft från 1/2 citron
ca 1 dl riven parmesan
500 g räkor, gärna färska
svartpeppar
Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat.
Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter.
Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spara ett par till dekoration.
Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt.
färsk persilja
riven parmesan
Servera skaldjurspastan i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Häll upp ett glas av det svala vinet, servera skaldjurspastan och låt fredagsmyset börja!
Till en krämig skaldjurspasta som denna passar ett fylligt och fruktigt vitvin, gärna en chardonnay. Den möter både skaldjuren (i detta fall musslor och räkor) utmärkt och det feta i såsen matchar syran i vinet mycket bra.
242,00 kr
Prova denna Chardonnay från Australien, ett medelfylligt och smakrikt vitt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. En perfekt match till fisk, skaldjur och skaldjurspasta!
69,00 kr
Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.
Recept: Linnéa Seidel
Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs mer »Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs mer »Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer »