Kryddiga lammfärsbiffar med afrikansk touch.

Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!

Lammfärsbiffar
Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend

Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend

Sydafrika

Systembolaget nr:

7298601

239,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

En sak jag verkligen gillar med den tid vi lever i är närheten till andra matkulturer. Att det precis bredvid gamla välbekanta kryddorna finns kryddkombinationer som vi aldrig kommit i närheten av hemma i våra Svenssonkök. Det kan kännas lite märkligt till en början. Och allt som oftast doftar det jul i hela köket då många kryddor från Mellanöstern och Afrika innehåller kryddor som vi kanske i vanliga fall förknippar med julstök.

Eftersom vinet jag tycker ni ska dricka till veckans fredagsmys kommer från Sydafrika tänkte jag att vi kör på lite afrikanska toner i maten också. Kryddblandningen jag har använt heter berbere och den finns att köpa färdig i de flesta mataffärer. Den innehåller kryddor som chili, paprika, ingefära, kardemumma, muskot och kanel. Ni förstår vilka ljuvliga dofter som sprider sig i köket när man tillagar dessa grytor!

Idag har jag gjort härliga lammspett som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Till det en solgul couscous med stekt lök och mandel. En fräsch och enkel sås på mynta och sedan ett glas Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend 2014 i glaset. Ja då är man hemma.

Kryddade lammfärsbiffar

Ingredienser

  • 800 g lammfärs

  • 2 msk berbere-krydda

  • salt

  • svartpeppar

  • olja

Gör så här

    1. Lägg lammfärsen i en bunke och krydda med berbere, salt och svartpeppar. Fukta händerna med olja och forma till avlånga lammbiffar. Trä upp på spett.

    2. Grilla eller tillaga i ugnen på 200°C i cirka 20 minuter.

Couscous

Ingredienser

  • 4 port couscous

  • 1 msk gurkmeja

  • 2 stora gula lökar

  • 2 msk smör

  • salt

  • 1 dl mandel

  • 1/2 granatäpple

Gör så här

    1. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet tillsammans med 1 msk gurkmeja.

    2. Skala och skiva löken i fina strimlor. Stek på medelvärme i en rejäl klick smör tills löken är mjuk och gyllene.

    3. Hacka mandeln. Blanda couscous, stekt lök och mandel.

Myntasås

Ingredienser

  • 3 dl turkisk yoghurt

  • 1/2 kruka färsk mynta

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt

  • olja

Gör så här

    1. Rör ihop en enkel sås genom att finhacka mynta och vitlök. Blanda tillsammans med yoghurt, salt och olja.

Till servering

Ingredienser

  • färsk persilja

  • bröd

Gör så här

    1. Lägg upp biffar, couscous och sås på en tallrik. Strö över granatäpplekärnor och färsk persilja. Servera gärna ett enkelt bröd till. Häll upp ett glas vin, luta dig tillbaka, känn dofterna från maten och låt fredagsmyset börja!

Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend

239,00 kr


Ett smakrik rött vin med toner av mörka frukter, vanilj, kaffe och kryddighet.

Vinet ingår i serien "Heritage Heroes" som hedrar personer som haft stor betydelse för Nederburg, ett av Sydafrikas främsta vinerier. The Brewmaster hette Johann Graue och han emigrerade från Tyskland till Sydafrika 1937 där han köpte egendomen Nederburg. Johann har betytt oerhört mycket för hela Sydafrikas vinindustri. Han bidrog bland annat med experiment med olika druvkloner och introducerade kylkontrollerad jäsning samt ett ny kvalitetsinriktning i vingårdsarbetet

Recept: Linnéa Seidel