Grillade lammracks med parmesancrème och örtpotatis.
Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs mer »Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
En sak jag verkligen gillar med den tid vi lever i är närheten till andra matkulturer. Att det precis bredvid gamla välbekanta kryddorna finns kryddkombinationer som vi aldrig kommit i närheten av hemma i våra Svenssonkök. Det kan kännas lite märkligt till en början. Och allt som oftast doftar det jul i hela köket då många kryddor från Mellanöstern och Afrika innehåller kryddor som vi kanske i vanliga fall förknippar med julstök.
Eftersom vinet jag tycker ni ska dricka till veckans fredagsmys kommer från Sydafrika tänkte jag att vi kör på lite afrikanska toner i maten också. Kryddblandningen jag har använt heter berbere och den finns att köpa färdig i de flesta mataffärer. Den innehåller kryddor som chili, paprika, ingefära, kardemumma, muskot och kanel. Ni förstår vilka ljuvliga dofter som sprider sig i köket när man tillagar dessa grytor!
Idag har jag gjort härliga lammspett som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Till det en solgul couscous med stekt lök och mandel. En fräsch och enkel sås på mynta och sedan ett glas Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend 2014 i glaset. Ja då är man hemma.
800 g lammfärs
2 msk berbere-krydda
salt
svartpeppar
olja
Lägg lammfärsen i en bunke och krydda med berbere, salt och svartpeppar. Fukta händerna med olja och forma till avlånga lammbiffar. Trä upp på spett.
Grilla eller tillaga i ugnen på 200°C i cirka 20 minuter.
4 port couscous
1 msk gurkmeja
2 stora gula lökar
2 msk smör
salt
1 dl mandel
1/2 granatäpple
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet tillsammans med 1 msk gurkmeja.
Skala och skiva löken i fina strimlor. Stek på medelvärme i en rejäl klick smör tills löken är mjuk och gyllene.
Hacka mandeln. Blanda couscous, stekt lök och mandel.
3 dl turkisk yoghurt
1/2 kruka färsk mynta
1 vitlöksklyfta
salt
olja
Rör ihop en enkel sås genom att finhacka mynta och vitlök. Blanda tillsammans med yoghurt, salt och olja.
färsk persilja
bröd
Lägg upp biffar, couscous och sås på en tallrik. Strö över granatäpplekärnor och färsk persilja. Servera gärna ett enkelt bröd till. Häll upp ett glas vin, luta dig tillbaka, känn dofterna från maten och låt fredagsmyset börja!
249,00 kr
Ett smakrik rött vin med toner av mörka frukter, vanilj, kaffe och kryddighet.
Vinet ingår i serien "Heritage Heroes" som hedrar personer som haft stor betydelse för Nederburg, ett av Sydafrikas främsta vinerier. The Brewmaster hette Johann Graue och han emigrerade från Tyskland till Sydafrika 1937 där han köpte egendomen Nederburg. Johann har betytt oerhört mycket för hela Sydafrikas vinindustri. Han bidrog bland annat med experiment med olika druvkloner och introducerade kylkontrollerad jäsning samt ett ny kvalitetsinriktning i vingårdsarbetet
Recept: Linnéa Seidel
Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs mer »Pappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs mer »Linnéa tipsar om en matig och god sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger som serveras med en fräsch ceasarinspirerad dressing.
Läs mer »Inför grillsäsongen tipsar vi om flera goda grillrecept med tillhörande dryckestips. In och bli inspirerad.
Läs mer »