Kyckling med jordnötssås.
Jordnötssås är en typisk sak som känns avancerat men som i själva verket är väldigt lätt att göra hemma. Dessutom är det riktigt gott till kyckling. Extra gott blir det när du som här toppar rätten med hackade jordnötter, chiliflakes och kokos.
Receptet kommer från Niklas Ekstedts kokbok Ekstedt Hemma.
Kyckling med jordnötssås
Ingredienser
3 dl jasminris
salt
4 kycklingbröst
1 gul lök
1 msk matolja
1 tsk riven vitlök
2 tsk finhackad färsk ingefära
2 tsk sambal oelek
1 dl jordnötssmör
200 ml kokosmjölk
1–2 msk socker
1 msk japansk soja
1 nypa kokosflakes
2 tsk chiliflakes
3 msk hackade jordnötter
lime
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 °C. 2. Koka jasminriset enligt instruktion på förpackningen. 3. Salta kycklingbrösten på båda sidor och lägg dem i en ugnsform. Baka kycklingen i ugn tills den är genomstekt, cirka 12 minuter. 4. Skala och hacka löken. Fräs löken i matolja utan att den tar färg cirka 2–3 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek och fortsätt fräsa 1 minut.5. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, socker och soja. Koka upp och låt småputtra 3–4 minuter. 6. Häll såsen över kycklingbröstet och toppa med kokosflakes, chiliflakes och hackade jordnötter. Servera kycklingen med en limeklyfta och kokt ris.
Goda viner till kyckling med jordnötssås:
YOKO Riesling
131,00 kr
Till kyckling med jordnötssås rekommenderar vi denna riesling med fruktig smak med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Kung Fu Girl Riesling
147,00 kr
En rieslingklassiker som verkligen står sig i konkurrensen och är även den ett bra val till Ekstedts kycklingrätt. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.
Se också:
Fisksoppa med tomat- & fänkålssallad.
Vinn Niklas Ekstedts nya kokbok "Ekstedt hemma".
Gratinerad penne pasta.
Att gratinera sin pasta är ett snabbt sätt att få vardagsrätten lite roligare. Se till att inte snåla med mozzarellan. Det är också viktigt att ugnen är riktigt varm när du stoppar in formen. Då smälter osten ordentligt och gratängen får en härlig färg.
Läs mer »