Niklas Ekstedt ger ut kokbok om matlagning hemma.
Under pandemin lagade Niklas Ekstedt mer mat hemma, vilket snart mynnade ut i en ny kokbok som fokuserar på okomplicerad och god mat att laga hemma.
Läs mer »Jordnötssås är en typisk sak som känns avancerat men som i själva verket är väldigt lätt att göra hemma. Dessutom är det riktigt gott till kyckling. Extra gott blir det när du som här toppar rätten med hackade jordnötter, chiliflakes och kokos.
Receptet kommer från Niklas Ekstedts kokbok Ekstedt Hemma.
3 dl jasminris
salt
4 kycklingbröst
1 gul lök
1 msk matolja
1 tsk riven vitlök
2 tsk finhackad färsk ingefära
2 tsk sambal oelek
1 dl jordnötssmör
200 ml kokosmjölk
1–2 msk socker
1 msk japansk soja
1 nypa kokosflakes
2 tsk chiliflakes
3 msk hackade jordnötter
lime
1. Sätt ugnen på 175 °C. 2. Koka jasminriset enligt instruktion på förpackningen. 3. Salta kycklingbrösten på båda sidor och lägg dem i en ugnsform. Baka kycklingen i ugn tills den är genomstekt, cirka 12 minuter. 4. Skala och hacka löken. Fräs löken i matolja utan att den tar färg cirka 2–3 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek och fortsätt fräsa 1 minut.5. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, socker och soja. Koka upp och låt småputtra 3–4 minuter. 6. Häll såsen över kycklingbröstet och toppa med kokosflakes, chiliflakes och hackade jordnötter. Servera kycklingen med en limeklyfta och kokt ris.
135,00 kr
Till kyckling med jordnötssås rekommenderar vi denna riesling med fruktig smak med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
149,00 kr
En rieslingklassiker som verkligen står sig i konkurrensen och är även den ett bra val till Ekstedts kycklingrätt. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.
Recept: Niklas Ekstedt
Under pandemin lagade Niklas Ekstedt mer mat hemma, vilket snart mynnade ut i en ny kokbok som fokuserar på okomplicerad och god mat att laga hemma.
Läs mer »Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.
Läs mer »Att gratinera sin pasta är ett snabbt sätt att få vardagsrätten lite roligare. Se till att inte snåla med mozzarellan. Det är också viktigt att ugnen är riktigt varm när du stoppar in formen. Då smälter osten ordentligt och gratängen får en härlig färg.
Läs mer »