Lakritsdrottningen Elisabeth Johansson: ”Lakrits passar till allt”
Vi har fått en pratstund med "Lakritsdrottningen" Elisabeth Johansson som påstår att lakrits passar till nästan allt.
Läs mer »Elisabeth Johansson, även känd som "Lakritsdrottningen", bjuder här på ett utsökt recept på lakritsmarinerat lamm.
Elisabeth Johansson, även känd som "Lakritsdrottningen", bjuder här på ett utsökt recept på lakritsmarinerat lamm med rödvinssås. Lakrits passar utmärkt till lamm med rödvinssås vilket också Elisabeth verkligen bevisar. Fler läckra recept med lakrits hittat du i boken ”Lakrits – godis, bakverk, desserter, mat & dryck” av Elisabeth Johansson.
600 g lammkotletter
salt och svartpeppar
1 tsk lakritsgranulat
1 msk vatten
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 kvist rosmarin
1–2 grovhackade vitlöksklyftor
Blanda lakritsgranulat och vatten till marinaden i en skål. Rör om tills granulatet har lösts upp och tillsätt soja, balsamvinäger samt olivolja.
Hacka rosmarinen grovt och blanda ner den tillsammans med vitlöken.
Lägg köttet i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt så att marinaden fördelas över kotletterna.
Låt köttet ligga i kylen i cirka 30 minuter.
2 sötpotatisar
4 potatisar, Blå Kongo
2 msk olivolja
1 hel vitlök med skal
6 steklökar
6 grovt repade kvistar färsk timjan
Salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta, torka och skär sötpotatis och potatis i klyftor.
Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Vänd runt potatisen så att alla klyftor blir oljade.
Dela vitlöken rakt av, så att klyftorna halveras. Skala och halvera steklöken.
Lägg alltsammans på plåten och strö över timjan. Låt plåten stå i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Ta ut plåten och strö över salt.
1 schalottenlök
½ morot
1 msk smör till stekning
2 ½ dl rödvin eller madeira
1 ½ dl mörk köttbuljong
½–1 msk balsamvinäger
Skala schalottenlök och morot och skär dem i små tärningar.
Fräs tärningarna i några minuter i smöret i en kastrull.
Tillsätt rödvin, buljong, balsamvinäger och honung. Koka upp och koka ner tills hälften av vätskan återstår.
Sila och red av såsen med maizena utrört i en skvätt kallt vatten. Vispa ner smöret alternativt använd en stavmixer.
Ta ut köttet och häll av marinaden.
Grilla eller bryn köttet i smör i ett par minuter på bägge sidor. Salta och peppra.
Servera lamm med rödvinssås, potatis, lök och yoghurt.
85,00 kr
Till lakritsmarinerat lamm med rödvinsås så rekommenderar vi ett glas Malbec från Chill Out. Den mörka bärigheten i vinet tillsammans med tonerna av lakrits passar perfekt till lammet!
Recept: Elisabeth Johansson
Vi har fått en pratstund med "Lakritsdrottningen" Elisabeth Johansson som påstår att lakrits passar till nästan allt.
Läs mer »Nu lanseras Koskenkorvas likör Salmiakki Raspberry som har en inbjudande smak av sötsalt lakrits och safitiga hallon. En blivande klassiker i Koskenkorvas portfölj!
Läs mer »Lakritsfabriken har uppmärksammats internationellt för sin lakrits. Vi har träffat grundaren Martin Jörgensen som lär dig allt om lakrits.
Läs mer »Det kära grannlandet i söder har skapat en produkt som förnyat och förfinat shoten. Bakom produkten ligger stolthet och ett gediget hantverk. Låt oss presentera PURE Lakrids.
Läs mer »