Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och ugnsrostad sötpotatis.

Elisabeth Johansson, även känd som "Lakritsdrottningen", bjuder här på ett utsökt recept på lakritsmarinerat lamm.

Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och ugnsrostad sötpotatis
CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

Argentina

Systembolaget nr:

614601

85,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Elisabeth Johansson, även känd som "Lakritsdrottningen", bjuder här på ett utsökt recept på lakritsmarinerat lamm med rödvinssås. Lakrits passar utmärkt till lamm med rödvinssås vilket också Elisabeth verkligen bevisar. Fler läckra recept med lakrits hittat du i boken ”Lakrits – godis, bakverk, desserter, mat & dryck” av Elisabeth Johansson.

Marinad

Ingredienser

  • 600 g lammkotletter

  • salt och svartpeppar

  • 1 tsk lakritsgranulat

  • 1 msk vatten

  • 1 msk kinesisk soja

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 dl olivolja

  • 1 kvist rosmarin

  • 1–2 grovhackade vitlöksklyftor

Gör så här

    1. Blanda lakritsgranulat och vatten till marinaden i en skål. Rör om tills granulatet har lösts upp och tillsätt soja, balsamvinäger samt olivolja.

    2. Hacka rosmarinen grovt och blanda ner den tillsammans med vitlöken.

    3. Lägg köttet i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt så att marinaden fördelas över kotletterna.

    4. Låt köttet ligga i kylen i cirka 30 minuter.

Ugnsrostad sötpotatis

Ingredienser

  • 2 sötpotatisar

  • 4 potatisar, Blå Kongo

  • 2 msk olivolja

  • 1 hel vitlök med skal

  • 6 steklökar

  • 6 grovt repade kvistar färsk timjan

  • Salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 225 grader.

    2. Tvätta, torka och skär sötpotatis och potatis i klyftor.

    3. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Vänd runt potatisen så att alla klyftor blir oljade.

    4. Dela vitlöken rakt av, så att klyftorna halveras. Skala och halvera steklöken.

    5. Lägg alltsammans på plåten och strö över timjan. Låt plåten stå i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.

    6. Ta ut plåten och strö över salt.

Rödvins- eller madeirasås

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • ½ morot

  • 1 msk smör till stekning

  • 2 ½ dl rödvin eller madeira

  • 1 ½ dl mörk köttbuljong

  • ½–1 msk balsamvinäger

Gör så här

    1. Skala schalottenlök och morot och skär dem i små tärningar.

    2. Fräs tärningarna i några minuter i smöret i en kastrull.

    3. Tillsätt rödvin, buljong, balsamvinäger och honung. Koka upp och koka ner tills hälften av vätskan återstår.

    4. Sila och red av såsen med maizena utrört i en skvätt kallt vatten. Vispa ner smöret alternativt använd en stavmixer.

Till servering

Ingredienser

    Gör så här

      1. Ta ut köttet och häll av marinaden.

      2. Grilla eller bryn köttet i smör i ett par minuter på bägge sidor. Salta och peppra.

      3. Servera lamm med rödvinssås, potatis, lök och yoghurt.

    Passande vin till lakritsmarinerat lamm med rödvinssås:

    CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

    85,00 kr


    Till lakritsmarinerat lamm med rödvinsås så rekommenderar vi ett glas Malbec från Chill Out. Den mörka bärigheten i vinet tillsammans med tonerna av lakrits passar perfekt till lammet!

    Recept: Elisabeth Johansson