Lammentrecôte med frasig svartkål, morot och svamp.

Här får du ett underbart recept på lammentrecôte framtaget av tidningen Livets Goda. Det fina lammet matchas perfekt med frasig svartkål, portabellosvamp, morötter och ett glas Rioja från Faustino.

Lammentrecôte med frasig svartkål

Livets goda

Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Säsongen för svenskt lamm är kort men också helt fantastisk! En perfekt tillagad lammentrecôte med svenskt ursprung och bra kvalité är en riktig favorit och i det här receptet från Livets Goda serveras lammet med krispig svartkål och tunt tärnad morot som bara fått ligga ett par minuter i stekpannan. Till lammet serverar du med fördel ett glas Rioja från Faustino.

Lammentrecôte:

Ingredienser

  • ca 750 g lammentrecôte

  • några kvistar timjan

  • några kvistar timjan

Gör så här

    1. Ta fram lammet i god tid innan du tillagar det, salta och peppra runt om hela.

    2. Sätt ugnen på 125 grader.

    3. Bryn köttet på alla sidor i en stekpanna med en stor klick smör och timjan. Lägg sedan i en ugnsäker form, häll stekskyn över och täck med folie.

    4. Kör klart i ugnen tills det nåt en innertempratur på 60 grader. Låt vila en stund och skär upp i 1 cm tjocka skivor.

Svartkål:

Ingredienser

  • 5 blad svartkål

  • ca 3 dl rapsolja

  • finkornigt salt

Gör så här

    1. Ta bort nerven i mitten och dela bladen i mindre bitar. Lägg i en stekpanna med höga kanter och häll på rikligt med rapsolja.

    2. Fritera dom på medelhög värme, tills de blir krispga. Var uppmärksam så att de inte bränns.

    3. Häll av och låt torka på hushållspapper. Salta direkt medan de är varma.

Svamp:

Ingredienser

  • 4-5 portabellosvampar

  • 4-5 portabellosvampar

Gör så här

    1. Skala och grovhacka portabellosvampen.

    2. Stek svampen i en stor klick smör tills den har fått en fin färg och lite stekyta. Smaka av med salt.

Morötter:

Ingredienser

  • 2 morötter

  • balsamvinäger av god kvalité

  • ett knippe grovt hackad bladpersilja

Gör så här

    1. Tärna morötterna fint. Fräs upp morötterna ett par minuter i en klick smör och vänd sedan ordentligt.

    2. Ställ åt sidan och ringla över en riktigt god balsamvinäger.

    3. Strö över grovt hackad bladpersilja och servera.

Vintips till lammentrecôte:

Klassisk rioja passar fantastiskt bra till lammrätter och är ett typexempel på när mat och vin lyfter varandra. I den här rätten lockar den balsamindränkta moroten och det superkrispiga kålet fram ytterligare nyanser och mognadstoner i vinet. Smaklig spis!

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Recept: Livets Goda

Bodegas Faustino

Bodegas Faustino


Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Läs mer »