Lammentrecôte med frasig svartkål, morot och svamp.

Här får du ett underbart recept på lammentrecôte framtaget av tidningen Livets Goda. Det fina lammet matchas perfekt med frasig svartkål, portabellosvamp, morötter och ett glas Faustino Reserva. 

Lammentrecôte till Faustino Reserva
Lammentrecôte till Faustino Reserva
Faustino Reserva
Faustino Reserva

Faustino Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

5006101

119,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Säsongen för svenskt lamm är kort men också helt fantastisk! En perfekt tillagad lammentrecôte med svenskt ursprung och bra kvalité är en riktig favorit och i det här receptet från Livets Goda serveras lammet med krispig svartkål och tunt tärnad morot som bara fått ligga ett par minuter i stekpannan. Till lammet serverar du med fördel ett glas Faustino Reserva rioja.

Lammentrecôte:

Ingredienser

  • ca 750 g lammentrecôte

  • några kvistar timjan

  • några kvistar timjan

Gör så här

    1. Ta fram lammet i god tid innan du tillagar det, salta och peppra runt om hela.

    2. Sätt ugnen på 125 grader.

    3. Bryn köttet på alla sidor i en stekpanna med en stor klick smör och timjan. Lägg sedan i en ugnsäker form, häll stekskyn över och täck med folie.

    4. Kör klart i ugnen tills det nåt en innertempratur på 60 grader. Låt vila en stund och skär upp i 1 cm tjocka skivor.

Svartkål:

Ingredienser

  • 5 blad svartkål

  • ca 3 dl rapsolja

  • finkornigt salt

Gör så här

    1. Ta bort nerven i mitten och dela bladen i mindre bitar. Lägg i en stekpanna med höga kanter och häll på rikligt med rapsolja.

    2. Fritera dom på medelhög värme, tills de blir krispga. Var uppmärksam så att de inte bränns.

    3. Häll av och låt torka på hushållspapper. Salta direkt medan de är varma.

Svamp:

Ingredienser

  • 4-5 portabellosvampar

  • 4-5 portabellosvampar

Gör så här

    1. Skala och grovhacka portabellosvampen.

    2. Stek svampen i en stor klick smör tills den har fått en fin färg och lite stekyta. Smaka av med salt.

Morötter:

Ingredienser

  • 2 morötter

  • balsamvinäger av god kvalité

  • ett knippe grovt hackad bladpersilja

Gör så här

    1. Tärna morötterna fint. Fräs upp morötterna ett par minuter i en klick smör och vänd sedan ordentligt.

    2. Ställ åt sidan och ringla över en riktigt god balsamvinäger.

    3. Strö över grovt hackad bladpersilja och servera.

Vintips till lammentrecôte:

Klassisk rioja passar fantastiskt bra till lammrätter och är ett typexempel på när mat och vin lyfter varandra. I den här rätten lockar den balsamindränkta moroten och det superkrispiga kålet fram ytterligare nyanser och mognadstoner i vinet. Smaklig spis!

Faustino Reserva

119,00 kr


Vi kan bara hålla med Livets Goda när de skriver: "...en rioja som tickar alla boxar och attribut med kryddig vanilj, smöriga dilltoner och saftig cassisfrukt. Läderfåtölj och en torkad örtbukett ovanpå det. Väldigt lätt att gilla, väldigt lätt att imponeras över. Glöm aldrig bort den klassiska riojan!"