Lammgryta med saffran.

Här har Linnéa lagat en riktigt smakrik och kryddoftande lammgryta med saffran, kanel och och ingefära bland annat. Servera med ett kryddigt rödvin.

Lammgryta med saffran.
logo

4

logo

1 h 20 min

Det här är en helt ljuvlig gryta jag tidigare lagat på både nötkött och lamm. Jag har även bytt ut köttet mot kikärtor och gjort den vegetarisk. Hela huset fylls av fantastiska dofter och smaken gör dig inte besviken.

Hoppa inte över momentet att rosta mandlarna, det gör hela skillnaden. Hittar du inte grytbitar av lamm kan du köpa en lammstek och göra egna grytbitar av.

Linnéa

Lammgryta med saffran:

Ingredienser

  • ca 700 g grytbitar av lamm

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 stjälkar selleri

  • 2 cm färsk ingefära

  • 0,5 g saffran

  • 2 tsk paprikapulver

  • 1 tsk kummin

  • 2 kanelstänger

  • 3 msk tomatpuré

  • 500 g passerade tomater

  • ca 2 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • 150 g torkade aprikoser

  • 100 g mandlar

  • 1 granatäpple

  • naturell yoghurt

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Bryn grytbitarna i omgångar tills de fått fin stekyta. Tag ur köttet ur grytan.

    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär sellerin i småbitar.

    3. Stek lök, vitlök och selleri. Skala och riv ingefäran och ha i. Tillsätt grytbitarna tillsammans med saffran, paprikapulver, kummin, kanelstänger och tomatpuré. Stek allt på medelvärme någon minut. Ha sedan i passerade tomater, vatten och kalvfond. Låt allt koka tills köttet är mört, ca 1 timme. Rör om då och då.

    4. Hacka mandlarna grovt och rosta dom i en torr, medelvarm stekpanna.

    5. Dela aprikoserna och ha i dem i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om såsen är för tjock.

    6. Servera grytan med de rostade mandlarna, granatäpple, naturell yoghurt och finhackad färsk persilja.

    7. Ris eller couscous är gott att ha till!

Vintips till grytan:

Recept: Linnéa Seidel