Örtmarinerade lammracks med ugnsrostad delikatesspotatis.
Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.
Läs mer »Här har vi ett recept från Livets Goda som passar utmärkt till Xavier Vignons vin Cairanne. Som tillbehör till lammet bjuds den populära rätten smashed potatoes!
Lammracks och södra Frankrike hör ihop och när vi så korkar upp Xavier Vignons strålande fina ekologiska La Tempérance så känns det som vi är förflyttade till landets sydliga delar där vinden fläktar, fylld av garriguedoftande örtighet. Det här vill du äta och dricka till när du saknar Frankrike.
/Livets Goda
800 g lammracks
färska örter
salt
1 vitlök
olivolja
smör
Gnid in köttet i kryddorna samt salt och peppar. Stek upp så ytan får fin färg och porerna stänger.
Låt sedan gå färdigt i ugnen upp till 58℃ med hjälp av termometer.
Ta ut köttet, låt det vila 10 minuter och skiva sedan upp. Har det runnit ut köttsaft så häll ner denna i skysåsen.
cocktailtomater
schalottenlök
lagrad balsamvinäger
olivolja
salt och peppar
färsk bladpersilja
färsk basilika
Halvera tomaterna, skiva löken i tunna ringar, hacka bladpersilja och basilika och sväng samman.
Tillsätt en skvätt god balsamico och lite salt samt peppar.
1 kg potatis
salt och peppar
olivolja
färsk bladpersilja
riven parmesanost
Koka upp potatisen i saltat vatten. När den är färdig, låt svalna något innan du mosar dem med ett brett knivskaft. De ska fortfarande hålla ihop.
Lägg upp på bakplåtspapper, strö över olja, salt, peppar, hackad persilja och rosta i ugnen på 175 ℃. Sista 10 minuterna adderar du osten.
2 dl rött vin
1 dl kalvbuljong + en extra msk fond
1 finhackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1–2 msk balsamico
timjan
salt och peppar
smör
arrowrot
Finhacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta. Fräs upp i lite smör, häll på vin och låt puttra in.
Tillsätt buljong och fond samt lite örter. Låt reducera in, smaka av och när du har bra koncentration, sälta och sötma så adderar du balsamico.
Ha i en klick smör. Red eventuellt av med arrowrot.
Tillbehör: Sockerärtor. Koka upp några sekunder i saltat vatten. Låt rinna av och servera till anrättningen.
200,00 kr
Det finns absolut ingenting som går galet här utan vad vi har på tallriken är allt som vinet kunnat drömma om. Örtingnidet lamm, syrlig rödvins- och balsamicosky, salladen, potatis, ja allt plockas upp av vinet vars tanniner blir närmast sammetslika i mötet. Rhônekänsla på tallriken, Rhône så det står härliga till i glaset.
Recept: Livets Goda
Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.
Läs mer »Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs mer »Det ekologiska vinet Xavier Vignon Cairanne (tidigare La Tempérance) tillhör Xavier Vignons vinserie Arcane - en ny generation exklusiva viner från södra Rhônedalen.
Läs mer »I julas tipsade vi om några riktigt fina presentlådor med vin från prisade vinmakaren Xavier Vignon, varav en innehöll 6 spännande viner från hans Arcane-serie. Lådorna tog slut snabbt - men nu finns de åter i lager!
Läs mer »