Lammracks med smashad potatis och tomatsallad.

Här har vi ett recept från Livets Goda som passar utmärkt till Xavier Vignons vin Arcane La Tempérance. Som tillbehör till lammet bjuds den populära rätten smashed potatoes!

Lammracks med tomatsallad och smashade potatisar, till Xavier Vignon Arcane La Tempérance.
Xavier Vignon Arcane La Tempérance

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

Frankrike

Systembolaget nr:

5710601

200,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Lammracks och södra Frankrike hör ihop och när vi så korkar upp Xavier Vignons strålande fina ekologiska La Tempérance så känns det som vi är förflyttade till landets sydliga delar där vinden fläktar, fylld av garriguedoftande örtighet. Det här vill du äta och dricka till när du saknar Frankrike.

/Livets Goda

Lamracks:

Ingredienser

  • 800 g lammracks

  • färska örter

  • salt

  • 1 vitlök

  • olivolja

  • smör

Gör så här

    1. Gnid in köttet i kryddorna samt salt och peppar. Stek upp så ytan får fin färg och porerna stänger.

    2. Låt sedan gå färdigt i ugnen upp till 58℃ med hjälp av termometer.

    3. Ta ut köttet, låt det vila 10 minuter och skiva sedan upp. Har det runnit ut köttsaft så häll ner denna i skysåsen.

Tomatsallad:

Ingredienser

  • cocktailtomater

  • schalottenlök

  • lagrad balsamvinäger

  • olivolja

  • salt och peppar

  • färsk bladpersilja

  • färsk basilika

Gör så här

    1. Halvera tomaterna, skiva löken i tunna ringar, hacka bladpersilja och basilika och sväng samman.

    2. Tillsätt en skvätt god balsamico och lite salt samt peppar.

Smashade potatisar:

Ingredienser

  • 1 kg potatis

  • salt och peppar

  • olivolja

  • färsk bladpersilja

  • riven parmesanost

Gör så här

    1. Koka upp potatisen i saltat vatten. När den är färdig, låt svalna något innan du mosar dem med ett brett knivskaft. De ska fortfarande hålla ihop.

    2. Lägg upp på bakplåtspapper, strö över olja, salt, peppar, hackad persilja och rosta i ugnen på 175 ℃. Sista 10 minuterna adderar du osten.

Balsamicosky:

Ingredienser

  • 2 dl rött vin

  • 1 dl kalvbuljong + en extra msk fond

  • 1 finhackad schalottenlök

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1–2 msk balsamico

  • timjan

  • salt och peppar

  • smör

  • arrowrot

Gör så här

    1. Finhacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta. Fräs upp i lite smör, häll på vin och låt puttra in.

    2. Tillsätt buljong och fond samt lite örter. Låt reducera in, smaka av och när du har bra koncentration, sälta och sötma så adderar du balsamico.

    3. Ha i en klick smör. Red eventuellt av med arrowrot.

    4. Tillbehör: Sockerärtor. Koka upp några sekunder i saltat vatten. Låt rinna av och servera till anrättningen.

Vintips till lamracksen:

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

200,00 kr


Det finns absolut ingenting som går galet här utan vad vi har på tallriken är allt som vinet kunnat drömma om. Örtingnidet lamm, syrlig rödvins- och balsamicosky, salladen, potatis, ja allt plockas upp av vinet vars tanniner blir närmast sammetslika i mötet. Rhônekänsla på tallriken, Rhône så det står härliga till i glaset.

Recept: Livets Goda