Långbakad fläsksida med coleslaw.

Långbakad fläsksida är rysligt enkelt att göra, och resultatet blir fantastiskt - den riktigt mör och god. Här har Linnéa gjort en fläsksida med BBQ-smaker.

Långbakad fläsksida med coleslaw.
Ruby Zin Bag-in-Box

Ruby Zin Bag-in-Box

USA

Systembolaget nr:

76680

279,00 kr


Ruby Zin

Ruby Zin

USA

Systembolaget nr:

76680

112,00 kr


logo

4

Långbakad fläsksida är rysligt enkelt att göra, och resultatet blir fantastiskt. Jag gillar att långbaka fläsksidan, då blir den mör och god.

Hur lång tid den behöver i ugnen beror helt på storlek på köttbiten. Det är inte alltid det finns en så stor bit som 1,5 kg, då kan man ta två mindre istället. Använd därför termometer så har du exakt koll på när köttet är klart.

En enkel BBQ-sås svänger du ihop med ketchup som bas att pensla på köttet.

Jag gjorde en coleslaw på både vit och rödkål att ha till. Färgen blir så fantastiskt vacker med rödkål i. Låt den gärna stå till sig över natten eller så. Då blir den som allra godast!

/Linnéa

Långbakad fläsksida:

Ingredienser

  • ca 1,5 kg hel fläsksida med svål

  • 1 dl ketchup

  • 1 msk farinsocker

  • 2 tsk soja

  • 1/2 msk dijonsenap

  • 1 msk balsamvinäger

  • ev. ett par droppar liquid smoke

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienserna till BBQ-såsen. Bred detta över fläsksidan men spar lite att pensla över den färdiga fläsksidan.

    2. Värm ugnen till 120°C. Baka fläsksidan i ca 3 timmar, tills innertemperaturen uppnår ca 85 grader.

    3. Tag ut och låt vila lite under folie i minst 10 minuter. Skär upp i bitar.

    4. Pensla på resterande mängd BBQ-sås.

Coleslaw:

Ingredienser

  • 3 dl naturell yoghurt eller gräddfil

  • 2 msk majonnäs

  • ca 2 tsk riven pepparrot

  • 1 tsk örtsalt

  • några stänk citron

  • 1 msk olivolja

  • ¼ huvud rödkål

  • ½ litet vitkålshuvud

  • färsk persilja/gräslök

Gör så här

    1. Blanda yoghurt med majonnäs, riven pepparrot, salt, citron och olja.

    2. Strimla eller riv kålen fint och blanda i den.

    3. Toppa med färsk persilja eller gräslök. Låt gärna stå i kylskåp över natten. Smaka av med mer salt, pepparrot och citron när den stått till sig en stund.

Vintips till fläsksidan:

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.

Ruby Zin

112,00 kr


Ruby Zin är ett bärigt vin med mycket smak av blåbär, hallon, örter och vanilj. Ruby Zin är framtaget i samarbete med Laila Bagge. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vinet finns även på bag-in-box.

Recept: Linnéa Seidel