Lättlagad och krämig Pasta Alfredo med kyckling.
Prova Linnéas variant på italienska Pasta Alfredo med kyckling, som får en härlig sötma från lök och fyllighet från soltorkade tomater.
Läs mer »Pasta al Forno är lite som en förenklad variant av lasagne. En fyllig italiensk pastagratäng med både mozzarella och parmesan.
Jag älskar att laga mycket mat på fredagen, som sedan räcker till lunch på lördagen eller söndagen. Det är för mig något trösterikt med att veta att det i kylen finns färdig mat som bara är att värma på. Det är det fina med att laga en riktigt god Pasta al Forno i början av helgen. Och ibland vänder vi oss ut och in för att lyckas få fram den mest avancerade maten när vi ska ha gäster, när allt man egentligen vill är att äta en god middag i fina vänners lag. Och enligt min erfarenhet är pasta och ett riktigt gott glas rött alltid ett säkert kort!
500 g nötfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1 dl basilika
salt
svartpeppar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
vitpeppar
En nypa muskotnöt
500 g pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan
Bryn nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök och låt det steka med i färsen.
Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i färsen tillsammans med tomatpurén. Låt allt stekas ett par minuter.
Häll i krossade tomater och vin. Lägg i buljongtärning och blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 20 minuter.
Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.
Gör béchamelsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning.
Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Riv mozzarella och parmesan.
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form och fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.
Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.
Servera med ett gott bröd till, häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!
109,00 kr
Till en klassisk Pasta al Forno passar Ruffino Chianti perfekt. Ett rött fruktigt vin med bärig doft och smak av körsbär, hallon och lakrits.
119,00 kr
Calamoresca är ett friskt och fruktigt vin med inslag av päron, vit persika, färska örter och citrus. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, till grönsaksrätter eller rätter på fisk eller skaldjur.
Recept: Linnéa Seidel
Prova Linnéas variant på italienska Pasta Alfredo med kyckling, som får en härlig sötma från lök och fyllighet från soltorkade tomater.
Läs mer »De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu tre ekologiska viner.
Läs mer »Att gratinera sin pasta är ett snabbt sätt att få vardagsrätten lite roligare. Se till att inte snåla med mozzarellan. Det är också viktigt att ugnen är riktigt varm när du stoppar in formen. Då smälter osten ordentligt och gratängen får en härlig färg.
Läs mer »Linnéa avslöjar sina bästa knep för en lyckad lasagne och bjuder på ett recept smaksatt med lite spiskummin och chili som ger rätten lite hetta.
Läs mer »