Lerpottasill med brynt smör.

Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.

Lerpottasill med brynt smör
Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin

Sverige

Systembolaget nr:

1602

229,00 kr


Gammal Norrlands Akvavit

Gammal Norrlands Akvavit

Finland

Systembolaget nr:

26202

229,00 kr


Här har jag smaksatt lerpottasillen med lite, lite fänkål. Det är ju högst frivilligt hur man gör med det. Något som inte är frivilligt, det är att hälla brynt smör över hela skapelsen precis innan servering. Det får ni inte hoppa över!

Lerpottasill med brynt smör:

Ingredienser

  • ca 8 kalla potatisar

  • 1 cm fänkål

  • 4 kokta, kalla ägg

  • 1 rödlök

  • 250 g matjessill

  • 50 g smör

  • gräslök

Gör så här

    1. Skär potatisen i skivor och lägg i botten på en ugnsfast form. Skiva och finhacka fänkålen, strö ut den över potatisen.

    2. Skala och finhacka ägg och rödlök. Skär sillen i små bitar. Fördela ägg, rödlök och matjessill över potatisen.

    3. Värm ugnen till 200°C och ställ in formen i cirka 10 minuter.

    4. Bryn undertiden smöret i en kastrull. Slå detta över den ljumma sillen och potatisen.

    5. Toppa med massor av färsk gräslök.

Snapstips till lerpottasill med brynt smör:

Östgöta Sädesbrännvin

229,00 kr


Avnjut den härliga lerpottasillen med snaps. Östagöta sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med en liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

Gammal Norrlands Akvavit

229,00 kr


Gammal Norrlands Akvavit passar också utmärkt till lerpottasillen. Akvaviten har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Gammal Norrlands har en ren, fyllig och välbalanserad smak med tydlig smak av kummin samt inslag av fat, russin, anis, fänkål och en aning sötma. En akvavit som passar till alla typer av sill.

Hela midsommarmenyn 2022:

Räksnittar på blått fat

Räksnittar.


Starta kvällen med ett fat goda räksnittar. Här har jag gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.

Läs mer »