Semlor, snipplor och kakor med twist med Linn Utbult.
folk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs mer »Linn Utbult – bloggare, kokboksförfattare samt vinnare av Hela Sverige bakar ger här sitt recept på den innovativa Snipplan, Linns egna tolkning av den klassiska semlan!
45 g jäst
3 3/4 dl mjölk 3%
3/4 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
14 1/4 dl vetemjöl
1 msk grovt stött kardemumma
1-2 st ägg
165 g rumsvarmt smör
PENSLING:
2 st ägg
2 msk mjölk
1 nypa salt
Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda.
Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok.
När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen.
200 g rumsvarmt smör
120 g riven mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
60 g finhackad mandel
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
200 g mandel med skal
2-3 dl florsocker
2 st äggvitor
1 nypa salt
Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa.
Blir den för tjock så tillsätt lite vatten eller mandellikör.
Häll i massan i en spritspåse.
florsocker att sikta över
5 dl vispad grädde med lite strösocker
1-2 sats mandelmassa
Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker.
Linn Utbults snipplor är klara att serveras!
342,00 kr
Den klassiska "old nr. 7", här tillsatt med honung. Det är en ljuvlig whiskylikör som faktiskt också passar bra i bakverk!
Recept: Linn Utbult
folk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs mer »Vi bjuder på en egen variant av den älskade semlan i form av en fantastisk shot med söt och krämig Amarula. Se hela receptet här.
Läs mer »Den 13 februari är det fettisdagen 2024 och dags att frossa i semlor. Men inte alla uppskattar kombinationen bulle, grädde, mandelmassa - framförallt mandelmassan tycks avskräcka många. Därför listar vi här några goda alternativ!
Läs mer »Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.
Läs mer »