Linn Utbults berömda snipplor!

Linn Utbult – bloggare, kokboksförfattare samt vinnare av Hela Sverige bakar ger här sitt recept på den innovativa Snipplan, Linns egna tolkning av den klassiska semlan!

Linn Utbults Snipplor
Linn Utbults Snipplor
Jack Daniel's Tennessee Honey
Jack Daniel's Tennessee Honey

Jack Daniel's Tennessee Honey

USA

Systembolaget nr:

65901

329,00 kr


Linn Utbult är bloggare, kokboksförfattare och vinnare av Hela Sverige bakar. Här bjuder hon på sitt recept på den innovativa Snipplan, som är hennes egna och smarriga tolkning av den klassiska semlan!

Deg

Ingredienser

  • 45 g jäst

  • 3 3/4 dl mjölk 3%

  • 3/4 tsk salt

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 14 1/4 dl vetemjöl

  • 1 msk grovt stött kardemumma

  • 1-2 st ägg

  • 165 g rumsvarmt smör

  • PENSLING:

  • 2 st ägg

  • 2 msk mjölk

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda.

    2. Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok.

    3. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.

    4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

    5. Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen.

Fyllning

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 120 g riven mandelmassa

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1/2 dl strösocker

  • 1 nypa salt

  • 60 g finhackad mandel

Gör så här

    1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.

    2. Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.

    3. Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.

    4. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

Mandelmassa

Ingredienser

  • 200 g mandel med skal

  • 2-3 dl florsocker

  • 2 st äggvitor

  • 1 nypa salt

Gör så här

Till servering

Ingredienser

  • florsocker att sikta över

  • 5 dl vispad grädde med lite strösocker

  • 1-2 sats mandelmassa

Gör så här

    1. Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker.

    2. Linn Utbults snipplor är klara att serveras!

Jack Daniel's Tennessee Honey

329,00 kr


Den klassiska "old nr. 7", här tillsatt med honung. Det är en ljuvlig whiskylikör som faktiskt också passar bra i bakverk!