Lugaw - filippinsk rissoppa.

Jerome Calayag från Kocklandslaget har sina rötter i Filippinerna och bjuder här på sitt recept på den värmande, filippinska rissoppan Lugaw.

Lugaw - filippinsk rissopppa
logo

5-6

logo

1 h 0 min

Enligt Jerome Calayag är den här rissoppan vanligast att äta till frukost men vi tycker att den passar alldeles utmärkt att även äta som lunch eller middag.

Lugaw:

Ingredienser

  • 100 g jasminris

  • 1200 g vatten

  • 50 g ingefära

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

  • svartpeppar

  • salt

  • salladslök

  • rostad vitlök

Gör så här

    1. Hacka ingefära, vitlök och gul lök fint och svetta dessa i en gryta med lite olja utan att de får färg.

    2. Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund.

    3. Tillsätt vatten och låt puttra under lock i ca 45 minuter. Detta beror på hur mycket du ska koka men hellre för länge. Riset ska koka sönder tills soppan känns ”klibbig”. Rör i grytan ungefär var 5:e minut.

    4. Smaka av med salt och svart peppar.

    5. Toppa soppan med salladslök och rostad vitlök.

JEROMES TIPS! Även svampsoja, chiliolja och andra goda smaksättare funkar bra till soppan. Det är verkligen fritt fram att smaksätta och toppa med vad man gillar men vanligast är kokt ägg och tofu.

Vintips till rissoppan:

Signed By Riesling Organic

89,00 kr


En frisk riesling med lite restsötma, vilket gör att det passar fint inte bara till fisk och skaldjur utan också till många kryddstarka rätter. 100% riesling från tyska Rheinhessen, och här finns fina toner av citrus, aprikos och persika.

Erdener Treppchen Riesling Kabinett

219,00 kr


Fruktig doft med inslag av persikor, aprikos, ananas, lime och mineral. Smaken är lätt och halvtorr med en välbalanserad fruktsyra. Lång eftersmak med en finstämd mineralitet.

Jungle Bird

Jungle Bird.


Drinken Jungle Bird härstammar från 1970-talet då den serverades som en välkomstdrink till besökarna på det tidigare hotellet Kuala Lumpur Hilton, som öppnade 1973. Det är en härligt fruktig, sötsur cocktail med bitter twist.

Läs mer »
Koko Mango

Koko Mango.


Koko Mango är en härligt fruktig och läskande drink med den nya rommen Takamaka Koko från Seychellerna. Den somriga drinken har smak av mogen mango, riktig kokos och syrlig lime. Dessutom busenkel att göra!

Läs mer »